Werkplek: repetitieruimtes, residenties en werkplaatsen

Een werkplek waar je in alle rust kunt repeteren en creëren, dat wil iedereen wel. Ruimte is niet gemakkelijk te vinden. Dat wil niet zeggen dat je niet kunt beginnen. In het begin is het behelpen, maar je maakt altijd plaats voor kunst.

Er zijn een aantal opties als je op zoek bent naar een repetitieruimte of atelier met specifieke uitrusting voor jouw discipline:

  • Er bestaan organisaties die werkplaatsen aanbieden aan starters. Die plekken zijn dan ook gegeerd. Maak je huiswerk en onderzoek welke ervan misschien open staan voor startende kunstenaars. 
  • Ga eens langs bij de stadsdiensten of de provincie. Misschien zijn er nog leegstaande panden waar iets mee mag gebeuren. Vaak hebben ze bij de stad wel oren naar een cultureel project waarbij de buurt betrokken wordt. Misschien is dat iets wat je met andere kunstenaars als collectief kunt opnemen. 

Er zijn organisaties die zich bezighouden met de tijdelijke invulling van leegstaande gebouwen. Daarvoor kun je terecht bij Entrakt en Toestand

  • Je kunt een residentieplek zoeken. Een residentieplek gaat doorgaans verder dan louter een atelier, werkplaats of repetitieruimte, en biedt ook een omkaderend programma. Vaak moet je hiervoor je kandidaat stellen, en is er een selectieproces. Dat krijgt soms de vorm van calls of wedstrijden. Bekijk ons overzicht van calls.


Thema's van Kunstenpunt

Welke kwesties onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Bekijk het overzicht.