Residenties in Vlaanderen en Brussel

Residentieplekken geven kunstenaars de mogelijkheid om hun praktijk te bevragen en te ontwikkelen tijdens een tijdelijk verblijf op een bepaalde plek.

Residenties bieden vooral tijd en ruimte, soms vergezeld van een programma van activiteiten of mogelijkheden om werk te produceren en te tonen.

Door in een andere stad of een ander land te verblijven of door residenten uit binnen- en buitenland te ontmoeten, breiden de kunstenaars hun internationale netwerken uit.

Aanbod

Het aanbod aan residenties in Vlaanderen en Brussel heeft zich in de jaren 2000 sterk uitgebreid. Voorbeelden van organisaties met een residentiewerking voor beeldend kunstenaars zijn AAIR, Be-Part, de Koer, WIELS of Verbeke Foundation. Sommige daarvan combineren dit met een tentoonstellingsprogramma.

Residentieplekken werken regelmatig samen met presentatieplekken om de doorstroom van artistiek talent te bevorderen, getuige het partnership tussen AAIR en Extra City.

Organisaties zoals Beursschouwburg, Netwerk Aalst of Vooruit, bijvoorbeeld, bouwen relaties op met kunstenaars die verder gaan dan een eenmalige tentoonstelling. Via dit engagement krijgt de kunstenaar meer ondersteuning van de presentatieplek en heeft hij of zij ruimte om aan de slag te gaan met de lokale context.

Ook voor schrijvers bestaan er verschillende residenties zoals deze georganiseerd door Passa Porta en deBuren.

De Fédération Wallonie-Bruxelles biedt een overzicht van de beschikbare residenties in Brussel en Wallonië.

Bekijk een uitgebreide lijst met residentiemogelijkheden in onze regio