Visie: begin met de toekomst

Een visie is een langetermijnperspectief. Waar wil je artistiek naartoe? Welke weg wil je de komende tien jaar afleggen? Wat zou je in de toekomst willen betekenen?

Het is belangrijk om vooruitzichten te hebben die niet alleen gebaseerd zijn op wat je vandaag kan. Want dan blijf je steken. Een visie gaat over ‘wat je zou willen kunnen’. Je visie werkt als een soort kompas dat je keuzes stuurt, en is gebaseerd op de kernwaarden van je artistieke werk.

Bijvoorbeeld: “Het is mijn wens mensen via mijn kunstpraktijk te motiveren om er samen een duurzame samenleving van te maken.” Of: “Ik wil over tien jaar een samenwerking opzetten met een bepaald iemand waar ik naar opkijk.’’

Visies kun je ook aanpassen in de loop van de tijd. Omdat je zelf verandert of je context. Maar probeer steeds een horizon te hebben waar je je op kunt richten. Zodat je niet vergeet waar je bent.

Aiming for the stars: over Big Hairy Audacious Goals

Een goede tool om je visie helder te krijgen is een Big Hairy Audacious Goal (BHAG) formuleren.

In de wereld van de corporate business raadt men aan jezelf een toekomstbeeld te stellen dat een beetje beangstigt en tegelijk ook prikkelt en energie geeft. Het moet iets zijn dat bijna niet haalbaar is, maar waar je heel enthousiast van wordt. Als het 100% haalbaar is dan is het geen BHAG.

Sluit je ogen en bedenk waar je wil staan binnen 10 jaar. Laat je niet tegenhouden door beperkende gedachten. Het doel voor je verre toekomst mag gedurfd zijn en hairy. Dit ‘superdoel’ moet je uitdagen, motiveren. Maar ook richting geven. Het is de poolster voor je professionele praktijk.

De BHAG kan je helpen bepalen wat wel of niet te doen om je subdoelen te bereiken. Vb. binnen 10 jaar stel ik tentoon in museum X, worden mijn toneelstukken gespeeld door acteurs met heel diverse culturele achtergronden, doe ik een optreden in het buitenland, heb ik bewezen dat dansen met een beperking mogelijk is, heb ik een project opgezet waar heel de buurt samen kunst beleeft.

Voor een kunstenaar kan een BHAG een intrinsieke transformatie zijn of een impact op de omgeving.

Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years.

Bill GatesThema's van Kunstenpunt

Welke kwesties onderzoekt en analyseert Kunstenpunt? Welke thema’s bepalen straks de toekomst van de kunsten in Vlaanderen en Brussel? Bekijk het overzicht.