Towards Sustainable Arts: European best practices and policies

Publicatie
Boekmanstichting

Kunstenpunt-collega Nikol Wellens schreef het artikel Klimaatregeling. Perspectief op klimaatverandering en duurzaamheid in kunstensector en beleid in Vlaanderen en Brussel voor de publicatie Towards Sustainable Arts. European best practices and policies van Boekmanstichting, het Nederlands instituut voor kunst, cultuur en aanverwant beleid.

De publicatie onderzoekt hoe duurzaamheid vorm krijgt in zeven Europese landen en biedt inspirerende voorbeelden en best practices voor kunstenaars, culturele organisaties en beleidsmakers.

In zeven hoofdstukken onderzoeken experts uit Tsjechiƫ, Finland, Vlaanderen, Duitsland, Nederland, Schotland en Spanje hoe culturele organisaties in hun land duurzamer worden, hoe kunstenaars omgaan met de klimaatcrisis en welke rol cultuur heeft in de algemene transitie naar een groenere samenleving.

Het project Naar duurzame kunst is een initiatief van de Boekmanstichting: het Nederlands instituut voor kunst, cultuur en aanverwant beleid. Uit onderzoek van de Boekmanstichting en Bureau 8080 in 2019 bleek dat de motivatie om zich met duurzaamheid bezig te houden bij culturele organisaties over het algemeen hoog was, maar een gebrek aan geld, tijd en kennis werd vaak genoemd. Vanuit de overtuiging dat er veel kennis te halen valt uit initiatieven en beleid in verschillende landen, is dit project gestart met als doel verschillende ideeƫn en perspectieven samen te brengen in de vorm van een digitale publicatie.