Workshops Internationaal Werken

23 jun 2023
OpleidingBrussel, Mechelen, Gent en Leuven
Waarom zou je nog internationaal werken? Hoe bouw je een internationaal netwerk op? Hoe kan je waardevol touren?

Waarom zou je nog internationaal werken? Hoe bouw je een internationaal netwerk op? Hoe kan je waardevol touren en reizen vandaag? Welke zijn de subsidies die je hiervoor kan aanvragen? Wat zijn de (on)geschreven regels bij coproducties en samenwerkingen? Bij welke internationale netwerken kan je als kunstenaar aansluiten?

Dagelijks stellen heel wat collega’s ons vragen over internationaal werken. Daarom leek het ons een goed idee om hierover een leertraject op te starten. We organiseren vier workshops van telkens één voormiddag met elke keer een ander onderwerp. De vier sessies vinden iedere keer plaats in een andere stad. De workshops bestaan uit drie delen: een inhoudelijke presentatie over het onderwerp, gevolgd door verschillende cases en experten, en een laatste interactief onderdeel waarbij de deelnemers in gesprek gaan en van elkaar leren.

Voor wie?

Deze workshops organiseren we speciaal voor kunstenaars, makers, gezelschappen, ensembles, muzikanten, componisten, (zelfstandige) producenten, curatoren en programmatoren die meer willen weten en leren over internationaal werken.

Taal

De workshops zullen in het Nederlands en het Engels georganiseerd worden.

Programma

1. Introductie tot internationaal werken (24 maart/Brussel)

Waarom (nog) internationaal werken? Een blik op de sociale, ecologische en economische realiteit en het effect van internationaal werken. Voor deze startsessie gaan we in gesprek met Sophia Rodriguez (cho­re­o­gra­fe, per­for­mer en cir­cus­ar­ties­te) over het uitbouwen van een internationale loopbaan.

2. Beleid rond internationaal werken op verschillende niveaus (21 april/Mechelen)

Sessie over subsidiestromen en financiële mogelijkheden voor internationale projecten en samenwerkingen, maar ook over de contacten en tools die verscheidene beleidsinstanties kunnen bieden. Tijdens deze tweede sessie zal Lucile Lamaker het Internationaal Cultuurbeleid van het Departement Cultuur voorstellen en zal Aurelie Duchateau de mogelijkheden tot ondersteuning van het Departement Buitenlandse Zaken toelichten.

3. Internationale netwerken opbouwen formeel & informeel (26 mei/Gent)

Wat zijn de (on)geschreven regels bij coproducties, collaboraties. Wat zijn bestaande internationale netwerken en netwerkprogramma’s waarbij je je kan aansluiten? Hoe bouw je onafhankelijk een netwerk op? We gaan hierover in gesprek met David Bergé (multidisciplinaire kunstenaar), Esther Maas (not standing / Alexander Vantournhout) en Gerrit Geerts (Het Collectief).

4. Duurzamer internationaliseren voor mens en omgeving (23 juni/Leuven)

Over de persoonlijke, economische en ecologische impact van internationaal werken. Wat is waardevol reizen, programmeren en touren vandaag? Kennisuitwisseling en kijken naar nieuwe vormen van internationaliseren met het (Re)framing the international kaartspel.

Waar en wanneer

  • 24/03 in Brussel (Meyboom Artist-run Spaces, 34 Pachécolaan, 1000 Brussel)
  • 21/04 in Mechelen (Nona, Begijnenstraat 27, 2800 Mechelen)
  • 26/05 in Gent (Kunsthal Gent, Lange Steenstraat 14, 9000 Gent) 
  • 23/06 in Leuven (Opek, Vaartkom 4, 3000 Leuven)

Start om 9:30 u, einde om 13.30 u

Deelname is gratis. Lunch en koffie worden voorzien en is ook gratis.

Inschrijven

Het leertraject is volledig als je alle vier de sessies volgt, maar uiteraard kan je je ook voor één sessie registreren.

Schrijf je hier in