Werkbezoek Boekarest voor beeldende kunsten, performance en geluidskunst

20-22 feb 2019
Werkbezoek
Werkbezoek Boekarest voor beeldende kunsten, performance en geluidskunst

performance van Erika en Dragos Olea van kunstenaarscollectief Apparatus 22 (Boekarest, Brussel)

Kunstenpunt organiseert een werkbezoek van drie dagen (20, 21 en 22 februari 2019) aan Boekarest voor een groep van twaalf kunstprofessionals uit Vlaanderen actief in beeldende kunst, performance en geluidskunst.

Kunstenpunt heeft kunstenaars Erika Olea en Dragos Olea van het kunstenaarscollectief Apparatus 22 (Boekarest, Brussel) uitgenodigd om dit werkbezoek samen te stellen. De kunstscene in Boekarest is bijzonder levendig en bestaat uit belangrijke kunstinstellingen en nieuwe initiatieven van kunstenaars. Ook de stadsplanning en architectuur zijn bepalend en inspireren tot artistieke interventies.

Het werkbezoek is gericht op beeldende kunst, performance (snijlijn beeldende kunst en podiumkunsten) en geluidskunst. De delegatie bestaat uit een selectie van kunstenaars, programmatoren, curatoren, producenten en onderzoekers:

Tom Bonte (directeur Beursschouwburg), Isabel Van Bos (curator, onderzoeker en coördinator van STRT Kit), Gatien Du Bois (curator, schrijver en onderzoeker), Stijn Demeulenaere (geluidskunstenaar, radiomaker, muzikant, field recordist), Christoph De Boeck (geluidskunstenaar en artistiek co-directeur Overtoon), Ruben Vermeersch (film- en televisiemaker), Roel Heremans (kunstenaar), Annelies Nagels (schrijver, curator, hoofd tentoonstellingen De Warande), Stijn Maes (producer en artistiek co-directeur KRIEG), Bart Van Dijck (multidisciplinair kunstenaar), Danielle van Zuijlen (curator, artistiek coördinator Kunsthal Gent), Casper Fitzhue (beeldend kunstenaar en schrijver), Roxane Bovet (onderzoeker, curator, schrijver en publicist), Ecaterina Vidick (productie en tour manager bij Hiatus / Daniel Linehan), Lissa Kinnaer (Kunstenpunt) en Dirk De Wit (Kunstenpunt).

Programma

Het programma zal bestaan uit een miniconferentie over de plaats van kunst in het huidige politiek en cultureel klimaat, werkbezoeken aan instellingen en organisaties, bezoeken aan artistieke interventies in de stad en individuele ontmoetingen met kunstenaars.

Voorlopige lijst van instellingen en organisaties (deze lijst kan aangepast worden in samenspraak met de deelnemers):

MNAC, Museum voor hedendaagse kunst
MNAR, Museum voor moderne kunst
Salonul de Projecte, ruimte voor opkomend talent beeldende kunst
P-U-N-C-H: initiatief rond kunstenaarsboeken
Tranzit Bucharest, onafhankelijke kunstruimte
ODD, nomadisch initiatief rond poëzie, geluidsprojecten, performance, lezingen en residenties
StudioBasar, artistieke interventies en onderzoek rond ruimte en architectuur
Macaz, ruimte voor kunst en activisme, met performances, theater en muziekoptredens
Sambata Sonora, initiatief rond geluidskunst
Sandwich, artist-run ruimte
Solitude Projects, performancekunst projecten

Dit werkbezoek aan Boekarest wordt georganiseerd door Kunstenpunt in het kader van Europalia Romania 2019.

Meer informatie

Contacteer Dirk De Wit voor verdere vragen over dit bezoek.