Slotsymposium D.I.T. (Do It Together): Samen de positie van kunstenaars versterken

26 mrt 2019
Werksessie
Slotsymposium D.I.T. (Do It Together): Samen de positie van kunstenaars versterken

Wil je scherper zicht krijgen op de positie van de kunstenaar in het werkveld vandaag? Wil je meer weten over de vele experimenten die de laatste jaren zijn gestart? Kom op dinsdag 26 maart naar de Beursschouwburg (Brussel) voor het slotsymposium van Do It Together – het open onderzoeks- en ontwikkelingstraject van Kunstenpunt.

Kunstenaars bevinden zich in het centrum van de kunsten, maar hun plaats in het werkveld is kwetsbaar. Velen kiezen bewust een hybride en hobbelig professioneel pad – met bijvoorbeeld veel projectmatig en freelancewerk. Kunstenaars streven immers naar vrijheid, afwisseling en kruisbestuiving met andere disciplines en maatschappelijke domeinen. Soms is die keuze er ook een uit economische noodzaak.

Hoe kunnen loopbanen van kunstenaars meer continuïteit en stabiliteit krijgen, terwijl de voordelen van artistieke flexibiliteit bewaard blijven? Wat begrijpen we onder ‘fair practices’ in de kunsten, en hoe kun je dit concreet toepassen? Na een open oproep werden vier ideeën geselecteerd, verder uitgewerkt en ontwikkeld tot concepten51%The Coalition, de Fair Arts Almanac, en Engagement. Tijdens het slotsymposium van Do It Together delen we wat we het voorbije jaar hebben geleerd, en kijken we ook vooruit: wat kunnen die initiatieven ons leren over mogelijk nieuwe pistes om de positie van kunstenaars te versterken?

Verder maakten we een foto van actuele ontwikkelingen en initiatieven rond het thema in de Kunstenpocket #3Delphine Hesters vat de belangrijkste resultaten samen.

We blikken vooruit op de toekomst en we sluiten de dag feestelijk af. Welkom!

Plaats & tijdstip

Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel (Kaart)
Van 13u30 tot 16u30

Programma

Het programma werd samengesteld met veel ruimte voor interactie van deelnemers. Moderator Eva De Groote leidt de gesprekken in goede banen.

13u30 – Onthaal en ontvangst Kunstenpocket #3 en Fair Arts Almanac 2019
14u00 – Inleiding
14u15 – Presentatie van actuele ontwikkelingen en cases in het werkveld met voorstelling van Kunstenpocket #3 (Delphine Hesters)
14u45 – Lightbulbmoments D.I.T.-initiatieven (51%, Coalition, Engagement & Fair Arts Almanac) met Sarah Hendrickx, Elsemieke Scholte, Ilse Ghekiere & Nicolas Galeazzi
16u00 – Wat na D.I.T.? Collectief gesprek: hoe zou een systeemverandering er voor kunstenaars kunnen uitzien?
16u30 – Feestelijke afsluiter
17u30 – Einde

Taal

Nederlands (With the possibility for participants to talk in English when needed. Also: the publication Kunstenpocket#3 will be available in English as well.)

Over D.I.T.

D.I.T. (Do It Together) is een open call aan kunstenaars en kunstorganisaties om samen de positie van kunstenaars te versterken. Het is een collectief traject waarbij – onder begeleiding van Kunstenpunt – ideeën worden ontwikkeld tot werkbare concepten voor concrete initiatieven. Met het slotsymposium beëindigen we de laatste fase van het traject, waarin we inzichten delen.