Art during crisis: open discussies voor kunstenaars en kunstwerkers in tijden van crisis

08 mei - 04 sep 2025
Netwerkontmoeting Online via Zoom
Neem deel aan de maandelijkse open discussies.

Kunst en de wereld zijn onlosmakelijk verbonden. Art during crisis verkent de rol van kunst in tijden van crisis, zoals oorlog of vervolging. Tijdens de maandelijkse, digitale discussies geven we het woord aan een stem uit het kunstenveld als uitgangspunt.

Kunst in tijden van crisis

Wat kunnen we samen doen? Hoe helpen we kunstenaars die op de vlucht zijn naar connecties in de sector? Moeten organisaties solidair zijn tijdens crises, en wat betekent solidariteit precies? Ga mee in gesprek tijdens de digitale open discussies

  • Sluit aan bij onze open discussies: elke eerste donderdag van de maand, van 9 u. tot 10 u. via Zoom. De gesprekken zijn in het Engels.
  • Zoom meeting/ Meeting ID: 861 2100 2982 / Passcode: 55651

Sluit rechtstreeks aan bij de digitale discussie

Agenda

Ontdek de sprekers en onderwerpen van de aankomende sessies, of noteer de volgende discussies alvast in je agenda.

  • 5 juni – over good practices voor kunstorganisaties rond gastvrijheid voor ontheemde kunstenaars en culturele werkers, met Fameus en Rana Yazaji (On the Move)
    • Fameus is een culturele organisatie in Antwerpen die zowel professionele als niet-professionele kunstenaars en creatievelingen ondersteunt. Via hun project Stadscanvas werken ze nauw samen met kunstenaars met migratie-ervaring en zoeken ze samen naar creatieve mogelijkheden, Nederlandse taalbeoefening en connecties met het lokale culturele veld. In samenwerking met Atlas, Cera en Dēmos, en samen met een netwerk van culturele partners, ontwikkelden ze een stap-voor-stap gids voor organisaties die inclusiever willen werken met kunstenaars met migratie-ervaring. Deze gids is gebaseerd op echte ervaringen, onderzoek en input van de kunstenaars zelf. In hun presentatie introduceren ze dit praktische hulpmiddel, dat is ontworpen om culturele organisaties te helpen nadenken, zich aan te passen en hun deuren op een zinvolle en duurzame manier te openen voor nieuwe stemmen op een zinvolle en duurzame manier.
    • Rana Yazaji is onderzoeker, trainer en cultureel manager; ze is mededirecteur van ‘Arts and International Cooperation‘ aan de Universiteit voor Kunsten in Zürich en doet momenteel artistiek onderzoek naar hedendaagse kunst en populaire cultuur tijdens en na de oorlog. Ze baseert haar werk op de combinatie van onderzoek en culturele praktijken, waarbij ze zich richt op drie onderling verbonden niveaus: creatieve initiatieven, institutionele opbouw en beleidsdiscussies. In 2011 was ze medeoprichtster van Ettijahat – Independent Culture, een Syrische organisatie die onafhankelijke kunst en cultuur ondersteunt bij hun rol in sociale en politieke transformatie. In 2014 werd Yazaji uitvoerend directeur van Culture Resource (Al Mawred Al Thaqafy), een regionale culturele organisatie die actief is in de Arabische regio. Sinds 2023 is ze mededirecteur van Artas Foundation, de Zwitserse stichting voor kunst in conflictregio’s. Voor deze sessie presenteert Rana de publicatie Intersecting Temporalities: At-Risk and Displaced Artists in Transition (Volume 1 Scoping Review) die ze heeft geschreven voor On The Move. Het is de eerste van vier publicaties van het onderzoeks- en actieproject van On the Move, dat zich richt op de situatie van kwetsbare en ontheemde kunstenaars. Deze eerste publicatie markeert het begin van een veelomvattend en veelzijdig onderzoek naar de uitdagingen en mogelijkheden voor kunstenaars die hun huis hebben moeten verlaten vanwege verschillende vormen van tegenspoed. Deze eerste publicatie is opgevat als een overzicht van bestaande literatuur over dit onderwerp, zoals projectrapporten, getuigenissen, gidsen en toolkits die ook de stemmen en aanbevelingen van veel kunstenaars in kwetsbare situaties bevatten.
  • zomerpauze juli-augustus
  • 4 september – over gastvrijheid voor nieuwkomers in kunsthogescholen met Wendy Toussaint Liebermann en Flavio Orzari van école de recherche graphique
    • École de recherche graphique is een ruimte voor artistieke, visuele en grafische praktijken in Brussel die theoretische en formele risico’s opzoeken. Zowel de plek als het onderwijs willen collectief gedefinieerd en hergedefinieerd worden. Het is een plek waar je leert wat niet werkt, en een plek voor onderzoek.
    • Wendy Toussaint Liebermann is assistent-directeur bij école de recherche graphique. Ze studeerde politieke wetenschappen en podiumkunsten aan de Université Libre de Bruxelles (ULB).
    • Flavio Orzari is performer, lichtontwerper, videomaker en kunsteducator uit Brazilië. Hij woont en werkt als kunstenaar in Brussel en geeft les aan école de recherche graphique, waar hij ook pedagogisch coördinator is. Hij studeerde zowel in Brazilië (UNICAMP, FHO, UCB) als in België (a.pass en école de recherche graphique).

Vragen of voorstellen?

Heb je vragen of voorstellen? Stuur een e-mail aan onze collega femke@kunsten.be.

In samenwerking met Globe Aroma en Fameus.

wiki 0