Masterclass bemiddeling Kunst in Opdracht

26 mei - 16 jun 2023
DebatArenberggebouw (Departement Cultuur, Jeugd en Media)
Welke kennis en skills heb je nodig om als tussenpersoon kunstenaar en opdrachtgever met elkaar te verbinden?

Zonder titel, Guy Rombouts, WZC Sint-Bavo Wilrijk, 2015 (c) Michael Delausnay

Vlaanderen is een beleid rond kunstopdrachten in de publieke ruimte aan het uitbouwen. Wat opvalt is een duidelijke nood aan vorming over bemiddeling bij kunstopdrachten: welke kennis en skills heb je nodig om als tussenpersoon kunstenaar en opdrachtgever met elkaar te verbinden? Het Platform Kunst in Opdracht wil inspelen op die nood. In een masterclass laten we je kennismaken en aan de slag gaan met een format dat speciaal daarvoor werd uitgewerkt.

Wat

Een integrale bemiddeling bij een kunstopdracht in de (semi-)publieke ruimte is cruciaal. Bemiddeling garandeert voldoende artistieke ruimte en autonomie voor de kunstenaar, binnen de contouren van een opdracht en zijn sitespecifieke vereisten. Integrale bemiddeling start bij de analyse en (her)formulering van de vraag, nog voor de kunstenaar in beeld komt, en mondt uit in een goede nazorg. Dat vereist gecombineerde kennis en skills die zowel artistiek-inhoudelijk als praktisch-operationeel zijn.

Els Silvrants-Barclay en Maarten Soete werkten een format uit waarbij bemiddeling over een plek, context en opdrachtsituatie centraal staat. Tijdens 2 masterclasses gaan we daar intensief mee aan de slag. We reiken tools en inzichten aan, en gaan met elkaar en met gasten in gesprek via vragen en casussen. Er komt een individueel voor- en natraject, dat telkens een dag werk vraagt, gevolgd door een intensieve eendaagse workshop waarin we collectief en participatief aan de slag gaan. Op die manier krijgen deelnemers de kans om de basis te leggen voor een eigen bemiddelingspraktijk, zonder dominant kader.

Voor wie

De masterclass rond bemiddeling Kunst in Opdracht is bedoeld voor iedereen

 • die professioneel actief is als curator, programmamaker, cultuurbeleidsmedewerker, kunstenaar, sociaal werker, architect of andere actor;
 • én die zich wil verdiepen in de rol van tussenpersoon die kunstenaar en opdrachtgever met elkaar verbindt.

Praktisch

Waar

Departement Cultuur, Jeugd en Media, Arenberggebouw, Arenbergstraat 9, 1000 Brussel (op wandelafstand van treinstation Brussel-Centraal)
 

Wanneer

We bieden 2 masterclasses met een identiek programma aan. Je hebt de keuze tussen deze data:

 • vrijdag 26 mei 2023, van 9.30 uur tot 17.00 uur. Inschrijven kan tot en met 12 mei of tot wanneer de sessie volzet is.
 • vrijdag 16 juni 2023, van 9.30 uur tot 17.00 uur. Inschrijven kan tot en met 2 juni of tot wanneer de sessie volzet is. 
   

Verloop

 • Een week voor de masterclass ontvang je een individuele opdracht die je op eigen ritme kunt uitvoeren.
 • Je volgt de masterclass op 26 mei of op 16 juni.
 • Na de masterclass word je gecontacteerd voor een een-op-eenoefensessie.
   

Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.
Er geldt een maximum van 20 deelnemers per masterclass, schrijf je dus snel in.

De lesgevers zijn Els Silvrants-Barclay en Maarten Soete. 

Schrijf je in

Schrijf in via het formulier onderaan deze pagina.

Heb je vragen over je inschrijving? Mail naar platformkunstinopdracht@vlaanderen.be.

Meer informatie

vlaanderen.be