Jazzforum 2018

20 mrt 2018
Netwerkontmoeting
Jazzforum 2018

Het tweejaarlijkse Jazzforum brengt professionele spelers uit de jazz in Vlaanderen en Brussel samen rond actuele thema’s om hen te informeren, te sensibiliseren, te inspireren en een netwerkforum aan te bieden.

Organisatoren Kunstenpunt en JazzLab Series brengen tijdens het Jazzforum artiesten, promotoren, managers, vakpers, studenten en andere jazzprofessionals samen aan tafel rond uitdagingen en kansen, zonder de ambitie om pasklare oplossingen te bieden, maar om ervaringen en good practices uit te wisselen, en zo nieuwe perspectieven te bieden.

Plaats & Tijdstip

Dinsdag 20 maart 2018, van 11u30 tot 17u30
Schouwburg Leuven, Bondgenotenlaan 21 (zie kaart)

Programma

11u30: Onthaal
12u: Lunchbuffet

13u: Vrouwen in jazz (plenaire sessie)
Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in jazz, maar het heeft wellicht weinig zin om met de vinger te wijzen naar promotoren en festivalorganisatoren, of om quota rond vrouwen op jazzpodia door te drukken. De weinige vrouwen in jazz is het gevolg van een keten van oorzaken, die al start bij onderwijs. Issie Barratt (Verenigd Koninkrijk) licht haar visie toe en geeft inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Na haar presentatie is er een panelgesprek met Anneleen BoehmeYannick PeetersAlain PierreMaarten van Rousselt en Maaike Wuyts, gemodereerd door Lies Steppe.

14u30: Netwerkmoment & Pitches

15h30: Parallelsessies

  • Session 1: Tips & tricks
    Leer de mogelijkheden voor professionals kennen in de jazzsector van vandaag, en debatteer mee over good practices.  Lobke Aelbrecht (Kunstenpunt) stelt nuttige sites, conferenties en netwerken voor. Hendrik De Rycker (Rockoco) vertelt over hoe hij promotie doet voor bands zoals STUFF. en hoera., en Steve Dancz praat over het belang van onderwijs in zijn talk Cultivating the Mind of Entrepreneurship. The Artist’s Journey: tips & tools to assist musicians on the creative path toward a sustainable career.
  • Session 2: Nieuwe paden naar een publiek
    Ontdek in deze sessie nieuwe manieren om een publiek te bereiken als artiest, label of organisator. Vandaag zijn er immers heel wat alternatieven voor dat publiek om muziek te beleven, maar het is belangrijk om uit te maken hoever we als muziekprofessional daarin willen gaan, zonder de muziek zelf uit het oog te verliezen. Tin Men And The Telephone (NL) en Bert Cools van granvat praat over praktijken en ervaringen, en Henri Vandenberghe (Brosella, Djangofollies) heeft het over alternatieve formats voor de organisatie van festivals en concerten.

17u: Samenvattende opmerkingen
17u30: Concert van Imagine Raymond

Oproep voor pitches

Heb je een specifiek onderwerp dat je wil aankaarten met andere jazzprofessionals tijdens Jazzforum? We selecteren vijf of zes pitches die gepresenteerd worden op maximum 3 minuten aan alle aanwezigen. Kunstenpunt zal in de pitchers nadien helpen met de opstart van collegagroepen om later dit jaar verder te werken met geïnteresseerde sectorgenoten rond het gepitchte onderwerp.