Expertenmeeting en speeddatingsessies rond artistieke samenwerking met Palestina

23 feb 2018
Netwerkontmoeting
Expertenmeeting en speeddatingsessies rond artistieke samenwerking met Palestina

(c) Disarming Design from Palestine

Op vrijdag 23 februari organiseren Kunstenpunt en Connexion vzw een ontmoeting over artistieke samenwerking met kunstenaars en organisaties in/uit Palestina. De expertenmeeting vindt plaats tijdens het festival Under Construction dat Vlaams-Palestijnse artistieke samenwerking in de verf zet. De sessie is bedoeld voor kunstenaars, kunstenprofessionals en -organisaties uit Vlaanderen en Brussel met ervaring met of interesse in werken met Palestina en die hun kennis willen delen en verdiepen.

Programma

Expertenmeeting (10u – 13u)

10u Inleiding door Nicky Aerts (voormalige VRT-correspondent in Jeruzalem)
10u15 Presentaties door Hildegard De Vuyst (Connexion vzw) en Nisreen Naffa (A.M. Qattan Foundation)
10u45 Voorstelling en vragen van kunstenaars en kunstorganisaties met ervaring in Palestina

12u Gesprek gemodereerd door Nicky Aerts
13u00 Lunch

Speeddates (14u – 16u)

Speeddatingsessie tussen Palestijnse kunstenaars en Vlaamse curatoren, programmatoren en kunstprofessionals

Aanwezige kunstenaars: Zina Zarour, Ata Khatab, Ahmed Tobasi, Dalia Taha, Atta Nasser, Samah Hijawi, Bashar Murkus, Faras Shomali, Yazan Ewidat, Mohammad Samahnah (zie onderaan voor bio’s)

Avondprogramma (vanaf 19u)

19u00 Blood / Brothers (Ahmed Tobasi & Adonis Nébié) – Minard
20u00 Still Life, One Song (Sofia Dinger) – Minard
21u00 47SOUL – Vooruit

Plaats & tijdstip

De Centrale, Kraankindersstraat 2, 9000 Gent (station: Gent-Dampoort)
Vrijdag 23 februari van 10u tot 16u (broodjeslunch inbegrepen)

Taal

Engels

Inschrijven

Deelname aan de expertenmeeting en de speeddatingsessies is gratis, mits inschrijving via dit formulier.

Toegang voor alle avondvoorstellingen is ‘pay what you want’: geen vaste prijs, je bepaalt zelf hoeveel je wil/kan betalen. Reserveren is niet mogelijk. Vanaf 1 uur voor de aanvang van de eerste voorstelling kan je een kaartje kopen. Dus: first come, first served.

Bio’s kunstenaars

Zina Zarour
Zina Zarour studeerde Mediastudies (radio en TV) aan de Universiteit van Birzeit. Ze werkte als regie-assistente, ondermeer voor Badke (Les ballets C. de la B./ KVS/ A.M. Qattan Foundation) en voor het Culture and Arts Programme van A.M. Qattan Foundation. Ze is mede-oprichter en redacteur van de krant Itijah en de radio Radio Dona Taraddod.

Ata Khatab
Ata Khatab is danser bij El Funoun, het officieuze volksdansensemble van Palestina, dat door zijn vader mee werd opgericht. Hij werkte mee aan Badke. In zijn eigen werk onderzoekt hij hoe de volksdans dabke een eigen, hedendaagse vorm en betekenis kan krijgen.

Ahmed Tobasi
Ahmed Tobasi is acteur en regisseur. Hij werd geboren in een vluchtelingenkamp in Palestina en werd gevangen genomen voor gewapend verzet. Na zijn vrijlating legde hij zich toe op theater als een mogelijkheid tot verandering en verzet, onder meer bij The Freedom Theatre. Hij studeerde in Noorwegen en werkt in en buiten Palestina.

Dalia Taha
Dalia Taha schrijft theater en poëzie. Ze werd in 1986 in Berlijn geboren maar groeide op in Ramallah en studeerde aan de Universiteit van Birzeit. Ze werkte een postgraduaat af aan het departement theater van Brown University in Providence, Rhode Island. Haar eerste theatertekst Keffiyeh/Made in China werd in 2012 een productie van KVS en de A.M. Qattan Foundation. Fireworks werd opgevoerd in 2015 door Royal Court Theatre waar ze in residentie was.

Atta Nasser
Atta Nasser is acteur, performer en regisseur. Hij werkte mee aan verschillende producties in Palestina. Hij woont momenteel in Brussel en studeert aan het RITCS. Hij wordt regelmatig gevraagd voor verschillende producties zoals Schuldfabrik van Julian Hetzel.

Samah Hijawi
Samah Hijawi is kunstenares en onderzoekster over onder andere onderwerpen die gerelateerd zijn, of niet, aan kunst. Ze werkt momenteel aan een doctoraat in Kunstpraktijk. Ze werkt met verschillende media en werken van haar werden onder meer getoond in The Hayward Gallery in Londen, de Beursschouwburg in Brussel en MoMa en Apex Art – New York. Ze werkt mee aan Makan art space, een onafhankelijke kunstruimte in Amman en aan het curatorieel platform The river has two banks. Ze woont momenteel in Brussel.

Bashar Murkus
Bashar Murkus is schrijver en regisseur. Hij richtte in Haifa het Khashabi Theatre op. Zijn werk vertrekt van collectief onderzoek en reflecteert en betrekt de regionale Palestijnse gemeenschappen. Hij studeerde aan de Universiteit van Haifa, waar hij regie en spel doceert. Zijn voorstelling New Middle East stond in 2015 in KVS en toerde in 2017 in Vlaanderen.

Faras Shomali
Faris Shomali is muzikant en geluidsdesigner. Hij richtte de band Bil3ax mee op. Hij werkt ook mee aan de krant en de radio Radio Dona Taraddod.

Yazan Ewidat
Yazan Ewidat is danser en choreograaf en was lid van het ensemble Sarriyet van Ramallah, en werkte ook met het Palestijns Circus. Hij vertrekt vanuit de dabke en de hedendaagse dans, en werkte ook mee aan Badke. Hij woont in Brussel, en in zijn werk onderzoekt hij zijn relatie als individu met de Palestijnse gemeenschap en samenleving.

Mohammad ‘Barges’ Smahneh
Barges is danser, en doet dabke, hedendaagse dans, hip-hop… Hij werkte mee aan Badke, en maakt als choreograaf ook zijn eigen werk. Hij werkt mee aan (B), de nieuwe productie van Koen Augustijnen en Rosalba Torres Guerrero.