Activiteiten ihkv de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Turkije

01-22 nov 2018
Werkbezoek
Activiteiten ihkv de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Turkije

FOURFOLD Autonomous Scenography, Meryem Bayram (Platform 0090) (c) Giannina Urmeneta Ottiker

In het kader van een culturele samenwerking was er najaar 2018 veel aandacht voor de Vlaamse kunsten in Istanbul. Een delegatie van beeldend kunstenaars, podiumartiesten, theatercritici en muzikanten zakten in november af naar de Turkse stad voor debatten, presentaties, workshops en repetities.

Kunstenaars in gesprek over design en educatie

In het kader van de Istanbul Design Biennial (met Jan Boelen, artistiek directeur van Z33, als curator) namen drie professionals uit Vlaanderen deel aan een serie gesprekstafels rond designeducatie. Kunstenaars Maria Lucia Cruz CorreiaPieterjan Ginckels en Ive Van Bostraeten werden geselecteerd na een call van Kunstenpunt. Zij hadden het tijdens de gesprekken over de relatie tussen design en onderwijs.

Daarnaast namen Ive Van Bostraeten en Filip Van Dingenen (samen bezielers van het project Ecole Mondiale) tijdens de Design Biennial in Istanbul ook deel aan Time School, een project van curator Ils Huygens van Z33.

Platform 0090 brengt Vlaams-Turkse theaterproducties

In november loopt in Istanbul ook het 22ste Theatre Festival. Daarop presenteert de Antwerpse werkplek Platform 0090 vijf Vlaams-Turkse coproducties. Deze uitvoeringen worden getoond onder de noemer: ‘Choice from Flanders’. Daarnaast organiseert Platform 0090 tijdens het festival ook een workshop rond theaterkritiek met enkele journalisten en magazines uit Vlaanderen (o.a. rekto:verso en Etcetera) en Turkije. De moderatie van deze workshop, die door Kunstenpunt ondersteund wordt, is in handen van Özlem Hemis.

Gipsy jazz uit Vlaanderen, Turkije en Roemenië

De Belgische multi-instrumentalist Tcha Limberger verzamelt een groep Roemeense en Turkse muzikanten rond zich om samen een week te repeteren in Istanbul. De band – die gipsy jazz, flamenco en oriëntaalse volksmuziek brengt – sluit de repetitieweek af met een concert. Het resultaat zal later ook gepresenteerd worden in Gent tijdens het Istanbul Ekspres Festival van De Handelsbeurs en muziekcentrum De Centrale (14 t/m 18 november).

Met steun van Istanbul Foundation for Culture and Arts (IKSV) en Minister Gatz

Al deze evenementen komen tot stand met steun van de Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV), de belangrijkste organisator van kunst- en cultuurevenementen in Istanbul. Het platform kreeg dit jaar subsidie van Minister van Cultuur Sven Gatz om de samenwerking tussen Vlaanderen en Turkije te stimuleren. Die steun kadert in het presentatieplekkenbeleid van de Minister, waarmee hij Vlaamse kunstenaars optimale kansen wil bieden voor ontwikkeling, professionalisering en het bereiken van een publiek in binnen- en buitenland.