Vlaams Theaterarchief verhuist naar het Letterenhuis

Verhuis Letterenhuis (c) Anne van der Pot

In april verhuisde het Vlaams Theaterarchief naar het Letterenhuis in Antwerpen. Met de nieuwe bestemming voor het archief zetten we een belangrijke stap in het behoud en de toegankelijkheid van ons rijk Vlaams cultureel erfgoed.

“Het Theaterarchief bevat een schat aan waardevolle documenten waaronder persknipsels, affiches, brochures, foto’s en opnames van theatervoorstellingen. Alles werd bewaard en beschreven in een eigen databank. Met de verhuis naar het Letterenhuis worden deze bronnen optimaal georganiseerd en geconserveerd. Op die manier maken we het archief toegankelijk voor onderzoekers, kunstenaars en het grote publiek.”

Tom Ruette, Hoofd data-, informatie- en kennisbeheer, Kunstenpunt

Vlaams Theaterarchief

Het Vlaams Theaterarchief ontstond in de jaren 80 bij verschillende kunstorganisaties en -instellingen. Het was pas toen het Vlaams Theaterinstituut (VTi) het leven zag, dat alle archieven samen werden beheerd op één plek. Het VTi verzamelde persknipsels, affiches, brochures, foto’s en opnames van alle theatervoorstellingen die in Vlaanderen werden gemaakt. Toen die documentatieopdracht  in 2013 verdween uit het Kunstendecreet, smolt het VTi in 2015 samen met Muziekcentrum Vlaanderen en het steunpunt voor Beeldende Kunst, Audiovisuele Kunst en Mediakunst (BAM). 

De nieuwe organisatie (Kunstenpunt) is geen collectiebeherende instelling waardoor de documentatiewerking is stopgezet. Daarom ging Kunstenpunt op zoek naar een nieuwe bestemming voor al haar archieven, waaronder ook het Vlaams Theaterarchief. De collectie theaterteksten van het VTi vond vorig jaar al een nieuwe bestemming bij De Theaterbib van OPENDOEK in Antwerpen

Het Letterenhuis

Het Letterenhuis in Antwerpen is het literaire archief van en voor Vlaanderen. Met haar uitgebreide expertise in het beheer van archieven en het behoud van cultureel erfgoed, zal het Letterenhuis ervoor zorgen dat het Theaterarchief in optimale conditie wordt bewaard en professioneel wordt beheerd. De verhuizing brengt op die manier nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en uitwisseling. We zetten een belangrijke stap naar het behoud van ons Vlaams cultureel erfgoed, en kijken uit naar deze nieuwe samenwerking.

Archief (c) Lucinde Wahlen
Archief (c) Lucinde Wahlen

ADRES Letterenhuis Antwerpen: Minderbroedersrui 17 — 2000 Antwerpen

Je leest: Vlaams Theaterarchief verhuist naar het Letterenhuis