The Scabs krijgen Lifetime Achievement Award op de MIA’s

Met de 'Unplugged Power Off' tournee in 2017 voegde de rockband een akoestisch hoofdstuk toe aan hun rijke carrière. Foto (c) Carmen De Vos

The Scabs krijgen een Lifetime Achievement Award op de twaalfde editie van de Music Industry Awards. Deze onderscheiding nemen ze in ontvangst tijdens de liveshow voor hun indrukwekkende muzikale carrière.

De groep, met als huidige kernleden Guy Swinnen (gitaar, zang), Frankie Saenen (drums, zang) en Willy Willy (gitaar, zang), wordt dit jaar 40 jaar oud, maar blijft voor eeuwig jong. Guy Swinnen: “Het is fantastisch deze Lifetime Achievement te mogen ontvangen op de MIA’s. Na 40 jaar zijn deze punkers er toch eindelijk in geslaagd om een prijs te ontvangen, niet slecht voor enkele autodidacten uit Diest (lacht).

The Scabs ontstonden in 1978, geïnspireerd door Britse punkbands als The Clash. In al die jaren doorstonden ze talloze hoogtes en laagtes, hervormingen en een reünie. Toen de knallende beginperiode dreigde te verslappen vonden de punkers zich – met de komst van gitarist Willy Willy – opnieuw uit als rockgroep. Het zou de definitieve en meest vruchtbare vorm blijken van The Scabs. Het album ‘Royalty in exile’ (1990) haalde meer dan 25.000 exemplaren in voorbestelling, een van de eerste gouden rockalbums in ons land. Ze scoorden verschillende radiohits als ‘Hard times’, ‘Don’t you know’ en ‘Robbin’ the liquor store’.

In 1996 hield de groep ermee op, om uiteindelijk in 2007 weer samen te komen voor drie concerten in de Ancienne Belgique. De eenmalige reünie werd een stevig nieuw hoofdstuk: TW Classic, de Lotto Arena, een boek, een nieuwe studioplaat, theatertournees en jubileumconcerten volgden elkaar op. 

In het voorjaar van 2019 spelen The Scabs ook een 35-tal concerten in Vlaanderen. Bassist Fons Sijmons is er helaas niet meer bij. Hij overleed op 18 juli 2013.

Over de MIA’s

Op de MIA’s worden de meest verdienstelijke artiesten van 2018 bekroond met een gegeerde MIA. De feestelijke uitreiking van deze Vlaamse muziekprijzen vindt plaats op donderdagavond 7 februari in Paleis 12 in Brussel. Tickets zijn vanaf nu beschikbaar.

De MIA’s is een initiatief van de VRT en Kunstenpunt.