Sector Lifetime Achievement Award voor Ancienne Belgique

Flying Horseman, een van de Belgische bands die dit voorjaar in de AB spelen. (c) Philippe Werkers

De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards op dinsdag 30 januari in Paleis 12. Met deze award brengen de VRT en Kunstenpunt hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

De legendarische muziektempel Ancienne Belgique, of kortweg de AB, is één van de bekendste en meest toonaangevende concertzalen van ons land.

“Deze MIA is een eerbetoon aan de hele AB-ploeg en aan de vele honderden mensen die ooit voor AB hebben gewerkt.  Zij hebben AB gemaakt tot wat het nu is: een internationaal geroemd muziekhuis waar jong talent de kans krijgt om te groeien en waar muziekliefhebbers het beste uit alle muzikale genres kunnen ontdekken.”

Dirk De Clippeleir, Algemeen Directeur AB

Hoe het allemaal begon

De huidige Ancienne Belgique bevindt zich op een historische plek in het hart van Brussel, aan de Anspachlaan.Na een eerste bloeiperiode in de jaren ’50 en ’60 waarin alle groten uit het Belgische en Franse chanson er het podium sierden, werd de Ancienne Belgique in 1979 een Vlaams Cultuurhuis. Na een grondige verbouwing in de jaren 90 kreeg de AB haar huidige aanzien en groeide ze uit tot één van de meest gerenommeerde concertzalen in Europa. 

Jaarlijks 300.000 concertgangers

De concertclub verenigt concertzaal, ontmoetingsplaats en opnamestudio. Die eigen opnamestudio is een enorme troef: de muziek kan er vanuit de concertzaal rechtstreeks de wereld rond via radio, TV of het internet. Concerten, livestreams en AB Sessions vormen de muzikale drievuldigheid van de AB. Met onder andere lezingen, artist talks, workshops en luistersessies in AB Salon is er sinds een paar jaar ook een aanvullende verdiepende educatieve werking.

Sinds 2008 mag de AB zich zelfs, als eerste pop- en rocktempel, tot het selecte groepje ‘Cultuurinstelling van de Vlaamse Gemeenschap‘ rekenen.

Jaarlijks trekt de AB zo’n 300.000 concertgangers en het is hiermee één van de drukst bezochte concertzalen ter wereld.

Grote kleppers en beginnende artiesten

De AB programmeert niet alleen grote kleppers, het geeft ook kansen aan beginnende artiesten in verschillende genres en het houdt de Vlaamse muziekcultuur in Brussel met brio staande. Behalve haar uitgebreide aanbod pop & rock, schenkt de AB ook aandacht aan elektronische muziek, Nederlandstalige pop, jazz, wereldmuziek…

Van Edith Piaf tot Underworld, van Will Tura tot The Ramones, van Zap Mama tot Bram Vermeulen, van Aznavour tot Arbeid Adelt!, van Kanye West tot Oscar And The Wolf: weinig grote namen die niet gepasseerd zijn.

De AB organiseert jaarlijks ook muziekfestivals als BRDCST, Boterhammen in het Park en Feeërieën in het Brusselse Warandepark.

Internationale uitstraling

De internationale uitstraling van de AB is sinds drie jaar nog wat groter geworden met het door de AB opgerichte Liveurope-platform dat 14 Europese concertzalen samenbrengt en waarbij met Europese subsidies Europees muzikaal talent extra speelkansen krijgt.

De MIA’s awardshow is dinsdag 30 januari live te zien op Eén.

Meer informatie

een.be/mias