Nieuwe ideeën voor een sterk, fair en duurzaam kunstenveld

Kunstenpocket "A Fair New World" (c) Anne van der Pot

In 2020, in volle coronacrisis, lanceerde Kunstenpunt A Fair New World?!: een meerjarig traject waarbij het samen met de kunstensector bouwstenen ontwikkelde voor een fairder, duurzamer en inclusiever kunstenveld. Meer verbondenheid kan het kunstenveld wapenen voor een toekomst die – dat hebben we de voorbije maanden en jaren gezien – nog meer crisissen zal doormaken dan enkel corona.

“Misschien is deze opeenvolging van verschuivingen geen crisis maar het nieuwe normaal. En als dat zo is, wat moeten we dan aanpassen om met dat nieuwe normaal om te gaan?”

(Milica Ilic tijdens het tweede publieke gesprek, 2022)

A Fair New World?!, dat waren interviews en focusgroepen, publieke panelgesprekken, sectorevenementen én vier open oproepen onder de noemer A Fair New Idea?! Alle verzamelde kennis en pistes voor de toekomst brachten we samen in een vierde kunstenpocket: Kunst, crisis en transitie. Een Fair New World in de kunsten?  Het boek is online en in print beschikbaar (voor een gedrukt exemplaar: mail communicatie@kunsten.be). 

Het boek stelt scherp op de inzichten, de wensen en de belangen van mensen die “afwijken” van een onuitgesproken maatschappelijke norm: op het vlak van afkomst en kleur, van gender en seksuele oriëntatie, op het vlak van lichamelijke, mentale en cognitieve gezondheid. Hun inzichten vormen een belangrijke verrijking.

Enkele van de takeaways: een fair new world wordt gebouwd op radicaal vertrouwen, is doordesemd van zorgzaamheid, is niet vies van vertraging (ook wanneer die met efficiëntieverlies gepaard gaat), kijkt ver over het muurtje van de kunsten heen, communiceert heerlijk helder, en is nooit af.

Als traject is A Fair New World?! afgerond, maar we laten het thema niet los. Veel meer info, podcasts, teksten en andere online content kan je vinden op onze Fair New World-website, die we blijven actualiseren.