Niels Destadsbader en Angèle maken favorietenrol waar op de MIA’s

Angèle bracht haar hits 'Je veux tes yeux' en 'Tout Oublier'. Foto: (c) JOKKO

De populaire zanger Niels Destadsbader is de grote winnaar van de Music Industry Awards (MIA’s). Hij kon zijn nominaties verzilveren in de categorieën ‘Album’, ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo man’ en ‘Vlaams populair’. Zangeres Angèle volgde in het rijtje met drie MIA’s voor ‘Doorbraak’, ‘Artwork’ en ‘Solo vrouw’.

Tamino ging naar huis met de MIA ‘Alternative’. Hij is de eerste artiest van De nieuwe lichting van Studio Brussel die een award in ontvangst mag nemen. Lost Frequencies verzilverde voor de vierde keer op rij de MIA voor ‘Dance’. 

De ‘Urban’-award, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt, ging naar Tourist LeMC. En Bazart mocht voor het derde jaar op rij een MIA in ontvangst nemen, die voor ‘Groep’. 

‘Zoutelande’ van BLØF feat. Geike Arnaert is de ‘Hit Van Het Jaar’  

De stem van de sector

Het publiek kon stemmen voor zijn favoriet in de categorieën ‘Album’, ‘Alternative’, ‘Dance’, ‘Doorbraak’, ‘Groep’, ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Solo vrouw’, ‘Solo man’, ‘Urban’, ‘Vlaams populair’, ‘Hit Van Het Jaar’ en ‘Album’. De muzieksector besliste over de categorieën ‘Artwork’, ‘Auteur/Componist’, ‘Live act’, ‘Muzikant’ en ‘Videoclip’. 

Die verkoos Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere) als beste  ‘Auteur/componist’. Arsenal won de MIA voor ‘Live act’, terwijl David Poltrock zich vanaf nu beste ‘Muzikant’ mag noemen. De veelgevraagd sessiemuzikant en producer bracht afgelopen jaar drie albums uit in het teken van de piano.

En dan een straf cijfer: Stromae won al voor de vierde keer de award ‘Videoclip’. De artiest is zowat de opperkoning van de MIA’s, want hij won intussen al 17 awards, de meeste MIA’s aller tijden.

Speciale erkenning voor The Scabs en platenlabel PIAS

The Scabs werden op de MIA’s geëerd met een Lifetime Achievement Award. De groep met Guy Swinnen, Frankie Saenen en Willy Willy is dit jaar 40 jaar oud, reden genoeg om hen voor hun succesvolle carrière in de bloemetjes te zetten. De drie bandleden kwamen de MIA samen ophalen.

Platenlabel [PIAS] kreeg de Sector Lifetime Achievement. Met deze award brengen VRT en Kunstenpunt hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. [PIAS]-oprichters Michel Lambot en Kenny Gates ontvingen deze speciale erkenning uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. 

De MIA’s is een initiatief van de VRT en Kunstenpunt.