Metadata uitwisselen tussen Kunstenpunt en VIAA

Kunstenpunt en VIAA zijn een project gestart om te onderzoeken of de metadata over podiumproducties in data.kunsten.be gebruikt kan worden om de metadata van videocaptaties in het VIAA archief te verrijken.

Aangezien we dit een boeiend project vinden in Kunstenpunt, haalden we Joachim in huis, die hieraan kan werken tijdens zijn stage voor de Master Digital Humanities (KULeuven). Je kan zijn vooruitgang volgen via GitHub.

Concreet worden gedigitaliseerde videotapes waarop bepaalde podiumproducties staan gelinkt aan de metadata in data.kunsten.be. Zo kan bijvoorbeeld een videotape van Rosas met een captatie van Rain, gelinkt worden aan de fiche van Rain in de databank van Kunstenpunt. Op die manier kunnen we de metadata verrijken met informatie over producenten en co-producenten, en alle mensen die meewerkten aan die productie.

Een van de uitdagingen is het omzetten van het Kunstenpunt metadata model naar het VIAA metadata model. Joachim maakte een eerste mapping, die we als volgt kunnen visualiseren:

Metadata mapping van Kunstenpunt (buitenste cirkel) naar VIAA (binnenste cirkels)

In detail kan je zo zien dat dus bijvoorbeeld (cf. hieronder) Kunstenpunt functietitels als “foto” en “fotografie” samenkomen in de VIAA functie “Fotograaf”.

Zoom-in op een detail van de mapping

Tegelijk hopen we ook dat Joachim, naast de technische ontwikkeling, ook kritisch zal reflecteren op dit metadata uitwisselingsproject. Zo stuiten we op de typische problemen van het maken van een kopie: wie zorgt ervoor dat de twee metadata collecties niet uit elkaar lopen, als er bij een van de twee iets wijzigt?