Jong talent doet het goed op de MIA’s

Coely, winnares van 'Urban' en 'Solo Vrouw', bracht haar hit 'Celebrate' live (c) één

Oscar And The Wolf is met drie MIA’s de populairste artiest van de elfde editie van de Music Industry Awards (MIA’s) die gisteren werden uitgereikt. Oscar And The Wolf of Max Colombie ontving awards in de categorieën ‘Live Act’, ‘Solo Man’ en ‘Pop’. Coely werd door het publiek gekozen als laureaat in de gloednieuwe categorie ‘Urban’. Zij ging ook aan de haal met de MIA voor ‘Solo vrouw’.

Nooit eerder kleurden de MIA’s zo vrouwelijk als in deze editie: vijf van de zeventien awards gingen naar vrouwelijke artiesten. Naast de twee awards voor Coely werd Melanie De Biasiobeloond met de award voor ‘Auteur/Componist’ en mocht Blanche twee awards in ontvangst nemen: de felbegeerde MIA voor ‘Hit van het Jaar’ en de award in de categorie ‘Doorbraak’.

MIA’s voor jonge talenten en gevestigde waarden

Heel wat artiesten mochten op deze editie hun allereerste MIA in de lucht steken. Naast Blanche en Coely, die beiden twee awards mochten afhalen, scoorde ook Warhaus zijn eerste MIA in de categorie ‘Alternative’.

Na hun grote triomftocht van vorig jaar mocht Bazart dit jaar alweer twee awards mee naar huis nemen. Zij gingen aan de haal met de MIA in de categorieën ‘Nederlandstalig’ en ‘Groep’.

Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies, scoorde een hattrick. Voor het derde jaar op rij nam hij de MIA voor ‘Dance’ mee naar huis. Hiermee liet hij aanstormend talent VRWRK en vaste waarden Soulwax en de broers Dimitri Vegas & Like Mike achter zich.

Net als vorig jaar was de MIA in de categorie ‘Vlaams Populair’ voor Niels Destadsbader. Een mooie afsluiter van zijn geweldig jaar waarin hij ook, samen met Miguel Wiels, de Radio 2 Zomerhit won.

De sectorprijzen werden dit jaar netjes verdeeld. In elke categorie nam iemand anders een MIA mee naar huis.

Millionaire vierde hun comeback met een allereerste MIA voor beste ‘Videoclip’. En ook de anciens van Soulwax hebben vanaf nu een MIA op hun kast staan. Voor hun album ‘From Deewee’ ontvingen zij de sectoraward voor ‘Album’.

Het Antwerps-Gentse collectief STUFF. ging voor de tweede keer aan de haal met de MIA-award ‘Artwork’ voor hun tweede album ‘Old Dreams, New Planets’. Bovendien werd de hypergetalenteerde drummer van STUFF., Lander Gyselinck, voor de derde keer op rij -ook een hattrick- door de muzieksector beloond met de MIA-award voor ‘Muzikant’.

Ancienne Belgique bekroond met Sector Lifetime Achievement Award

De voor de tweede keer uitgereikte Sector Lifetime Achievement Award ging naar concertzaal Ancienne Belgique. Letterlijk en figuurlijk een monument in de Vlaamse muziekwereld. De legendarische muziektempel is één van de drukst bezochte concertzalen ter wereld. Een delegatie van het personeel mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van dat andere Brusselse monument, Arno.

Raymond van het Groenewoud ontvangt Lifetime Achievement Award

Ten slotte kreeg Raymond van het Groenewoud, die volgende maand 68 jaar wordt, de Lifetime Achievement Award. In een vrolijke hommage toonde presentator Adriaan Van den Hoof gemeend, maar met een knipoog, de grote invloed die Raymond van het Groenewoud had en heeft op de Vlaamse muziekwereld.

De MIA’s is een initiatief van de VRT en Kunstenpunt

Meer informatie

een.be/mias