Internationale lof voor Belgische jazz op drukbezochte Belgian Jazz Meeting

De Belgian Jazz Meeting 2017 zit erop. Twaalf bands traden aan in Théâtre Marni en Flagey voor een reeks showcases voor een publiek van concertorganisatoren, internationale jazzpromotoren, en journalisten uit binnen- en buitenland.

Hier te lande mogen we een evenement als de Belgian Jazz Meeting de normaalste zaak ter wereld vinden, in het buitenland weten ze beter. Zo schrijft Cyriel Pluimakers op het Nederlandse e-zine Jazzenzo wat een verademing een internationale meeting als BJM is en hoe het de buitenlandse organisatoren aan zich weet te binden. Op London Jazz News karakteriseert Tony Dudley-Evans de Belgische jazzscene als een van de sterkste in Europa, en noemt hij het algemene niveau van de doorgaans jonge bands heel hoog. Beide journalisten wijzen wel op de opvallende afwezigheid van vrouwelijke musici, terwijl het België toch niet bepaald aan vrouwelijk jazztalent ontbreekt.

Deze editie van de Belgian Jazz Meeting trok meer dan tweehonderd promotoren en journalisten, waaronder een zestig- à zeventigtal uit het buitenland. In totaal waren er zo’n vijftig spelende muzikanten.

Nieuwe compilatie Belgische Jazz

Naar aanleiding van de Meeting bracht Flanders Arts Institute, samen met o.a. WBM, een compilatie op CD uit, die nu ook te beluisteren is via SoundCloud.

Over de Belgian Jazz Meeting

Belgian Jazz Meeting is een samenwerking tussen Kunstenpunt, Wallonie-Bruxelles Musiques, Théâtre Marni, JazzLab Series, Les Lundis d’Hortense en Museact. Het wordt gerealiseerd met steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Fédération Wallonie-Bruxelles, Wallonie-Bruxelles International.