In memoriam Johan Leysen (1950 – 2023)

ACT. Johan Leysen plays Beckett (c)Kristof Vrancken

De Vlaamse acteur Johan Leysen is op 73-jarige leeftijd onverwachts overleden.

Met Johan verliest het Nederlandstalige theater veel te vroeg niet alleen een gepassioneerd, integer en intelligent acteur, maar ook een sympathiek en bescheiden mens met een aristocratische ziel.

Het Toneelhuis

Johan Leysen speelde de voorbije decennia mee in meer dan honderd toneelstukken, films en tv-series en was recent nog te bewonderen in de klassieke Verdi-opera Ernani. Leysen was niet enkel bij ons, maar ook vaak in het buitenland aan het werk, in films, tv-series en theaterproducties. 

Johan Leysen studeerde in 1974 af aan de Studio Herman Teirlinck. Hij werkte eerst een lange tijd in Nederland, waar hij aan de slag ging bij Toneelgroep De Appel en het Ro-theater van Franz Marijnen. En nadien ook bij het legendarische Baal.

Hij verscheen in verschillende films en ontmoette Jean-Luc Godard in 1983, die hem als professor castte in zijn film “Je vous salue, Marie”. Leysen verscheen sinds 1977 in meer dan 130 films en televisieprogramma’s en ontving verschillende prijzen. In 1998 won hij het Gouden Kalf voor Beste Acteur voor zijn rol in de film “Felice…Felice…”.

In de film “The American” van 2010 verscheen hij als Pavel, de moordenaar van George Clooney, en in “Le tout nouveau Testament” (2015) speelde hij de echtgenoot van Catherine Deneuve. Maar Johan bleef zich altijd engageren voor het theater. Zijn samenwerking met regisseurs als Guy Cassiers, Johan Simons en Heiner Goebbels maakte hem tot een van de belangrijkste en meest vooraanstaande podiumkunstenaars van Europa.

Johan Leysen was de broer van Frie Leysen, ze was directeur van De Singel in Antwerpen en oprichtster van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel. Frie Leysen overleed in 2020.