Duurzaam internationaal reizen in de kunstensector: Kunstenpunt wijst de weg met een nieuwe kaart

Welke steden kan je met de trein bereiken vanuit Brussel-Zuid binnen een tijdsspanne van een halve dag? Kunstenpunt wil een alternatief bieden voor heel wat bestemmingen in Europa. Daarom presenteren we een nieuwe treinkaart met bestemmingen die in minder dan 6,5u te bereiken zijn per trein.

Met deze kaart – die deel uitmaakt van ons onderzoekstraject (Re)framing The International – wil Kunstenpunt kunstenaars en kunstwerkers inspireren om duurzaam te reizen voor tournees, prospecties en congressen.

Het onderzoekstraject (Re)framing the international

De voorbije jaren zette Kunstenpunt sterk in op reflectie over nieuwe manieren om internationaal te werken in de kunsten. We verzamelden cijfers en praktijkverhalen in een reeks pop-upmagazines, brachten de sector samen voor inspiratiesessies (podium, muziek en beeldende kunst) en deelden deze kennis vervolgens op een symposium, waar we aan de hand van werktafels en gespreksrondes een ‘Recept voor de Toekomst’ uittekenden met en voor de kunstensector.

Start to Train! – de nieuwe treinkaart van Kunstenpunt

Uit dat onderzoek bleek o.m. dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat in de kunstensector. Daarbij liggen er grote uitdagingen op het vlak van mobiliteit en vliegen. De kaart van Kunstenpunt biedt een alternatief voor een aantal bestemmingen in Europa. Brussel-Zuid is een belangrijk knooppunt van internationale treinverbindingen in Europa en dat geeft ons een voordeel in vergelijking met reizigers uit andere steden.

Natuurlijk is het niet makkelijk om op residentie of op tournee te gaan met de trein. Zeker niet wanneer je bijvoorbeeld op korte tijd op verschillende plekken moet spelen. (Re)framing the international en deze nieuwe treinkaart zijn dan ook nog maar een eerste stap in het onderzoeken van mogelijke pistes en alternatieven.

Let’s keep this train a-rollin’!

Bekijk de kaart

Haal jouw gratis exemplaar

De kaart is in de eerste plaats bedoeld voor kunstenaars en kunstwerkers. Zij kunnen een gratis exemplaar ophalen in deze verdeelpunten:

Kunstenpunt, Ravensteingalerij in Brussel:
ma-vrij van 9u30 tot 13u

Vooruit in Gent:
tijdens de openingsuren van de Ticketbalie (van di-vr, telkens vanaf 12u tot 18u)

Kunsthal Extra City in Antwerpen:
vanaf 31/01 tijdens de openingsuren (do-za: 13u00 tot 18u00, zo: 11u tot 18u)

In & Uit in Brugge:
tijdens de openingsuren (ma-za: 10u tot 17u, zo & feestdagen: 10u tot 14u)

Z33 in Hasselt:
vanaf 14/03 tijdens de openingsuren (ma, wo, do & vr : 11u tot 18u, za & zo: 10u tot 18u)
Wil je al vroeger een exemplaar ophalen? Maak een afspraak op T. 011 29 59 60.