Afscheid van François Glorieux

François Glorieux

Componist en pianist François Glorieux is overleden in de nacht van vrijdag op zaterdag. Hij was 91 jaar. Dat heeft muziekuitgever Metropolis Music Publishers vandaag op Facebook bevestigd.

François Glorieux werd geboren te Kortrijk in 1932. Hij was concertpianist, componist, dirigent en pedagoog. Als enthousiaste muzikale duizendpoot was hij thuis in vele muziekwerelden: de klassieke muziek, improvisatie, expressionisme, popmuziek, wereldmuziek en jazz.

Al van jongs af aan improviseerde Glorieux aan de piano en maakte hij zijn eerste compositiestukken. Op zeventienjarige leeftijd zette hij zijn muzikale studie verder aan het Conservatorium van Gent bij pianist Marcel Gazelle en componist George Lonque. Al snel verwierf hij als pianist bekendheid op zowel nationale als internationale podia en werd hij geroemd om zijn virtuositeit en talent voor improvisatie. 

Glorieux reisde de wereld rond als componist, concertpianist, dirigent en pedagoog. Hij werkte samen met talrijke gerenommeerde choreografen en dansgezelschappen, zoals Maurice Béjart, André Leclair, Valery Panov, Monette Loza, het ‘Ballet van de XXste Eeuw’, het ‘Koninklijk Ballet van Vlaanderen’ (nu ‘Opera Ballet Vlaanderen’), het ‘Nederlands Danstheater’ en het ‘Nationaal Ballet’ in Amsterdam. 

Hij bleef volgens zijn muziekuitgeverij tot op het einde bijzonder actief als pianist en componist. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden.

Lees meer over François Glorieux in de kunstendatabank