Afscheid van cultuurpionier Annie Declerck: “Zonder Annie was er geen beeld”

Midden november overleed producer, regisseur, scenarist en interviewer Annie Declerck. Ze was een cultuurpionier van de Vlaamse televisie, bekend van programma’s als Kunst-Zaken en Ziggurat. Ze werd 87.

(c) VRT

Kunstenpunt bewaart het persoonlijke video-archief van Annie Declerck met opnames van de programma’s die ze maakte voor de VRT. Het bevat fragmenten van o.a. 7 op zondag, Binnen en buiten, Contact, Dag aan dag, Kunst-zaken en Toneelmagazine.

Het archief is ook online te bekijken dankzij meemoo, dat de tapes digitaliseerde.

Regisseur Franz Marijnen looft Annie Declerck en haar werk:

Annie Declerck is de moeder van wat wij vandaag hebben aan archiefmateriaal. Het is heel simpel: zonder Annie was er geen beeld. Zij kwam met haar cameraman Willy Cornette naar de repetities, niet om vlug een paar beelden te schieten, neen, ze bleven de hele namiddag hangen. Op die manier verzamelden ze heel veel ruw materiaal. Ik hoop dat het wordt gedigitaliseerd en dat het blijft bestaan. Niet alleen mijn werk, ook dat van anderen.

Lees het volledige interview met Franz Marijnen.

Schrijver en dramaturg Jacques Dedecker zei:

Op een gegeven moment (vroeg in de jaren 70) ontstond er dus een soort specialisatie bij de grote huizen en het is interessant dat de vernieuwing eigenlijk plaatsvond rond die instellingen. […] Veel mensen, ondermeer Vlaamse specialisten zoals Pol Arias, Jef De Roeck en Annie Declerck, werden zich daarvan bewust. Er gebeurden op dat moment veel dingen waarvan ik vermoed dat ze de Vlaamse professionelen ge├»nspireerd hebben.

Bekijk of lees het interview met Jacques De Decker.

Lees meer over het leven en werk van Annie Declerck op vrt.nu.