Actief in de podiumkunsten voor een jong publiek? Schrijf je in voor een uitwisseling met Quebec

(c) La Maison Théâtre - Petite Sorcière. Quatuor

Geïnteresseerd in een internationale samenwerking? Tien professionals met een specialisatie in voorstellingen voor een jong publiek kunnen zich inschrijven voor een bezoekersprogramma van 12 tot en met 18 november in Quebec.

Programma

Dit bezoekersprogramma in Quebec zal plaatsvinden van 12 tot en met 18 november 2018, tijdens het evenement FOCUS Québec, het internationale kunstenfestival voor jongeren Les Coups de théâtre en de biënnale CINARS. Het programma wordt aangeboden in samenwerking met het Maison Théâtre en andere belangrijke organisaties uit de podiumkunsten voor jong publiek van Quebec. Het programma zal hoofdzakelijk plaatsvinden in Montreal, maar er is ook een bezoek gepland aan de toonplek Les Gros Becs in Québec.

De nadruk van het programma ligt op het stimuleren van de internationale samenwerking tussen Quebec en Vlaanderen op het gebied van voorstellingen voor een jong publiek

Dit bezoekersprogramma stelt deelnemers in staat:

  • zich onder te dompelen in het werk van de kunstenaars en organisaties uit Quebec voor podiumkunsten voor een jong publiek;
  • interessante locaties en potentiële partners uit Quebec te leren kennen;
  • kennis te maken met het artistieke programma van het festival Les Coups de théâtre, van de biënnale CINARS en het evenement FOCUS Québec.

De verwachte resultaten zijn: nieuwe samenwerkingen Quebec-Vlaanderen op het gebied van voorstellingen voor een jong publiek (coproducties, cocreatie, spreiding of uitwisseling van ervaringen …).

Voor wie

Wij zoeken professionals uit Vlaanderen die gespecialiseerd zijn in voorstellingen voor een jong publiek en geïnteresseerd zijn in een samenwerking met kunstenaars en organisaties uit Quebec. De kandidaten moeten voltijds beschikbaar zijn voor de duur van het programma, d.w.z. van 12 tot en met 18 november. Ervaring met internationale samenwerking strekt tot aanbeveling.

Taal

Voertaal van het programma is Frans. De meeste deelnemers uit Quebec beheersen ook het Engels. Er wordt echter geen simultaanvertaling naar het Nederlands voorzien.

Deelname en selectie

De Vlaamse kandidaten die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan deze missie naar Quebec worden verzocht het sollicitatieformulier (download het WORD-document) in te vullen en uiterlijk 4 juli 2018 (vóór 20u) te sturen naar Mevr. Geneviève Hébert.

Maximaal 10 deelnemers zullen worden geselecteerd door een comité bestaande uit vertegenwoordigers van het Vlaamse departement Cultuur, Jeugd en Media, het ministerie van Cultuur en Communicatie van Quebec, de Raad van kunst en letteren van Quebec en van Vlaanderen en Kunstenpunt. De kandidaten worden uiterlijk 13 juli 2018 geïnformeerd over de resultaten. De geselecteerde deelnemers ontvangen vervolgens een gedetailleerder programma.

De regering van Quebec neemt de overnachtingskosten (acht nachten) voor haar rekening, evenals tickets voor de voorstellingen, maaltijden en het programma. De internationale reiskosten kunnen worden terugbetaald door de Vlaams overheid (via Kunstenpunt) tot een maximum van €800.

Achtergrond

In het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de regering van Quebec zijn beide partijen overeengekomen om voor de periode 2018-2020 hun culturele samenwerking te focussen op de podiumkunsten voor een jong publiek. In dit kader wordt er in november 2018 een bezoekprogramma georganiseerd in Quebec ter bevordering van partnerships. Dit programma is een vervolg op het bezoekersprogramma van professionelen uit Quebec aan Vlaanderen in februari 2018. Het programma zal gevolgd worden door een projectoproep om in 2019 en 2020 gezamenlijke projecten voor creatie en spreiding te steunen.