1,15 miljoen euro voor het doorgeven van vakmanschap

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft in een tweede ronde 35 beurzen voor een totaalbedrag van 1,15 miljoen euro toegekend voor de zogenaamde ‘meester-leerling-trajecten’, waarin ambachtelijk vakmanschap wordt aangeleerd.

Minister Gatz lanceerde de subsidielijn in 2018 lanceerde binnen het beleid rond immaterieel erfgoed. Niet-tastbaar erfgoed dat in hoofden en handen van mensen zit is immers waardevol, maar ook kwetsbaar. Met deze beurzen kunnen vakmensen ruimte en adem krijgen om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel de meester als de leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.

Van scenografie tot Marokkaanse muziek

De geselecteerde trajecten tonen aan dat er in onze regio een heel divers vakmanschap aanwezig is. Vakmanschap wordt in deze subsidielijn breed gezien: naast ‘klassieke’ ambachten als smeden, borduren, of drukken komen ook de podiumkunsten aan bod met leertrajecten rond scenografie en theatermaken. Bovendien werd er aandacht gegeven aan het vakmanschap dat nieuwkomers naar Vlaanderen meebrengen en zo tot boeiende interculturele samenwerkingen kan leiden, zoals het traject rond traditionele Marokkaanse muziek.