A Fair New Idea?! #4: Meerstemmigheid – POC POC who’s there?

POC POC who’s there? is een coachingsprogramma, netwerk en experimenteel platform voor jonge makers van kleur, getrokken door Magali Elali. 

Na een open oproep wordt een groep jonge beeldende kunstenaars geselecteerd die een jaar lang zowel individueel als gezamenlijk begeleiding krijgen bij het uitstippelen van hun loopbaan in de kunsten. Curatoren uit gevestigde kunstorganisaties gaan met hen in gesprek over hun werk, ambities, netwerk en meer. Zo kunnen ze skills ontwikkelen of aanscherpen om hun weg te vinden in de sector, en hun netwerk verbreden. 

Deelnemende makers aan de eerste editie van POC POC who’s there? zijn: Sadrie Alves, Gladys Bukolo, Lou Cocody-Valentino, Maria E André, Awa Gaye, Gaëlle Mwamba, Hussein Shikha en Subin Son. Zij worden begeleid door: Sofia Dati (Beursschouwburg), Helena Kritis (WIELS), Marie Gomis-Trezise (Galerie Number 8) en Karen Van Godtsenhoven.

Het programma van de eerste editie bestond uit één-op-één coachings, locatiebezoeken, workshops, publieke presentaties en community-vorming, dit een jaar lang. In mei 2022 werd de Franse Ndayé Kouagou uitgenodigd naar Antwerpen om in gesprek te gaan over zijn ervaring als internationaal werkende kunstenaar van kleur. De community ging ook moeilijke gesprekken aan met gevestigde instellingen. Onder de naam School of Equals vond in december 2022 een gesprek plaats met deelnemers aan POC POC who’s there? en studenten en docenten van Kunsthogeschool LUCA School of Arts Brussel. Daarin werd het falende inclusiebeleid van het hogere onderwijssysteem besproken en werd er samen naar oplossingen gezocht. 

POC POC who’s there? trad in oktober 2022 voor het eerst als artistieke gemeenschap naar buiten met de groepstentoonstelling Freetown. De titel verwijst naar de nieuwe gemeenschap van kunstenaars en gaat over het zoeken naar verwantschap en verbinding tussen culturen, individuen en artistieke praktijken. 

In januari 2023 is een oproep gelanceerd voor een tweede editie, die begeleid zal worden door Hélène Dumenil (Ballon Rouge), Magali Elali (The Constant Now), Sorana Munsya (onafhankelijk curator), Joachim Naudts (Extra City) en Danielle van Zuijlen (Kunsthal Gent). 



A Fair New Idea?!

We lanceerden vier open oproepen voor projectvoorstellen die bijdragen aan een sterk, eerlijk en duurzaam kunstveld. Bekijk de resultaten en ontwikkelingen.

A Fair New World?!

Hoe kunnen we toewerken naar een meer inclusieve, duurzame en solidaire kunstwereld?! Tijdens het A Fair New World?! traject (2020-2022) verzamelden we ideeën, praktijken en instrumenten die mogelijke oplossingen bieden.