Kunstenaars en kunstwerkers die moeten vluchten: wat kunnen we doen?

Kunstenaars en cultuurwerkers verlaten hun land door oorlog, natuurrampen of politieke, sociale of economische omstandigheden. Aanvullend aan de hulp van overheden en organisaties rond legaal verblijf, onderdak, trauma en financiƫle zorgen kan de kunst- en cultuursector veel voor hen betekenen.

We denken aan het bieden van werkruimte, ontmoetingsruimte, leerstages, jobs, toegang tot netwerken en mogelijkheden voor ontwikkeling, productie en presentatie. Als sector kunnen we ook campagnes opzetten voor het werven van fondsen en materiaal.

Er liggen, naast die noden, vooral kansen om hun kennis over hun land van herkomst en hun praktijken in te brengen in het kunst- en cultuurveld in Vlaanderen. 

Wat kunnen we samen doen?

Kan je iets bieden of wil je een plan van aanpak bespreken? Of ben je als nieuwkomer op zoek naar werkruimte, job of connecties in het kunstenveld? 

Kom naar onze wekelijkse online meetings over kunst in periodes van crisis: elke vrijdag van 9 tot 10 via zoom, voertaal Engels. 

Klik hier en ga meteen naar de ZOOM meeting op vrijdag

Zoom meeting/ Meeting ID: 861 2100 2982 / Passcode: 55651

Handige tool: stappenplan

Fameus (De Connectie) ontwikkelde in samenwerking met Globe Aroma een stappenplan over het toegankelijk maken van culturele organisaties voor nieuwkomers.

Vragen of voorstellen?

Heb je vragen of voorstellen: stuur een e-mail aan onze collega’s dirk@kunsten.be of ine@kunsten.be