wpZimmer Open Call Residentieperiode mei 2022 – april 2023

Oproep
wpZimmer

wpZimmer is een internationale kustenwerkplaats met een focus op performance, dans en hybride artistieke praktijken. wpZimmer richt zich op artistiek onderzoek en ontwikkeling en zoekt in haar werking naar wederkerigheid.

We bieden 50-tal residenties per jaar aan, aan zowel Belgische als internationale kunstenaars en collectieven. Als artist-in-residence krijg je naast tijd en ruimte om te werken ook technische en dramaturgische ondersteuning. Verder nodigen we onze residenten actief uit om deel te nemen aan uitwisseling rond hun onderzoek en dat van hun collega’s. wpZimmer wil zo zachte feedback-momenten en gemeenschap rond kunstpraktijken creëren.

wpZimmer is naast een werkplaats ook een lerende organisatie. Als resident wordt je uitgenodigd om deel uit te maken van de wpZimmer “Learnscape”. Elke 2 maanden organiseren we een informele avond waarop de residenten worden uitgenodigd hun onderzoek delen, stukjes van hun praktijk te presenteren, of prangende en minder prangende vragen voor te leggen aan de gemeenschap van (ex-)residenten en kunstenaars die zich rond wpZimmer vormt.

VOOR WIE IS DE OPEN CALL? 

wpZimmer’s residentie-programma focust op artistiek onderzoek en ontwikkeling. Kunstenaars uit binnen- en buitenland wiens praktijk zich situeert in dans, performance en hybride artistieke vormen, kunnen een aanvraag indienen.

wpZimmer staat open voor kunstenaars van alle etnische achtergronden, kunstenaars uit de LGBTQ+ gemeenschap, kunstenaars met kinderen, en kunstenaars die werken in contexten met weinig tot geen steun.

WAT BIEDEN WIJ AAN?

Wij bieden residenties van 2 weken aan. Na selectie kijken we samen met jou naar de juiste voorwaarden en de ideale periode voor jouw residentie. Afhankelijk van jouw behoeften biedt wpZimmer drie verschillende soorten ruimtes aan :

  • Een goed uitgeruste theaterzaal van 15m x 20m
  • Een middelgrote ruimte met beperkte technische mogelijkheden van 12m x 10m, ideaal voor beeldende kunstpraktijken of een schrijfresidentie
  • Een middelgrote ruimte van 4m x 7m waar ook fysieke praktijken mogelijk zijn

*De grote theaterzaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, de andere werkruimten zijn dit voorlopig niet.

*wpZimmer heeft drie slaapkamers. Geef in jouw aanvraag aan of je slaapplaats nodig hebt.

Naast ruimte en tijd, bieden we ook technische en financiële ondersteuning aan én dramaturgisch advies door ons meerstemmig artistiek team. We bekijken ook samen met jou hoe we het best over jouw onderzoek kunnen communiceren.

AANVRAAGPROCEDURE?

Gebruik ons aanvraagformulier (Google Form) voor je aanvraag, dit mag in het Nederlands, Frans of Engels. Aanvragen die per e-mail worden verzonden kunnen niet behandeld worden. Je kan ook opteren voor een video of geluidsopname in plaats van het schrijven over je werk. In dat geval geef je in de invulvelden de link naar je video. De focus van de aanvraag moet liggen op wat je wil onderzoeken/ontwikkelen tijdens de residentie en waarom. Hou de aanvullende documentatie beperkt tot wat het meest relevant is voor jouw toekomstig onderzoek.

Over het aanvraagformulier:
Wij verzoeken je om je aanvraag in te dienen via ons online Google-formulier. Wij raden je aan je aanvraag offline voor te bereiden totdat deze klaar is om te worden ingediend, aangezien de inhoud van het formulier niet kan worden opgeslagen voordat het wordt ingediend.

In het aanvraagformulier wordt het volgende gevraagd:

  • Persoonlijke informatie en praktische details over je voorkeur van de residentie
  • Je artistieke voorstel: een bio (max. 4000 tekens) en een duidelijk overzicht van je artistieke praktijk (max. 4000 tekens)

Heb je vragen of wil je de aanvraag voor de uiterste datum bespreken? Neem dan contact op met info@wpzimmer.be

SELECTION PROCESS

De deadline voor deze oproep is 31/10/2021 om 23u59.

De selectie wordt gemaakt door ons meerstemmig artistiek team; Helga Baert, Gosie Vervloessem, Ingrid Vranken, aangevuld door een externe stem. Dit jaar is dat Baya Collective.

We behandelen alle aanvragen gelijk, op basis van hun artistieke voorstel.Je kan in de loop van december een antwoord verwachten op je aanvraag.Aangezien we een grote hoeveelheid interessante voorstellen ontvangen, kunnen we spijtig genoeg niet alle projecten een plek geven in wpZimmer. Door de hoeveelheid aanvragen zijn we niet in staat om persoonlijke feedback te geven op elke aanvraag.