Word curator voor een project rond geluidskunst

Oproep
Musica / Sounds Now

Klankkunst (c) Michelle Geerardyn

Sounds Now is op zoek naar een curator die het centrale aanspreekpunt wordt voor de vijf partners van Sounds Now aan de ene kant, en de geselecteerde geluidskunstenaars aan de andere kant.

Wat?

“Sound Art in Public Spaces: reinventing public space (for all)”

De interpretatie, het belang en zelfs de definitie van de publieke ruimte heeft het afgelopen jaar enorm onder druk gestaan. Gelukkig leidt grote druk vaak tot waardevolle leerpunten en uitkomsten.

Het kritisch benaderen en uiteindelijk het opnieuw heruitvinden van de publieke ruimte neemt een centrale plaats in bij de uitdagingen waar we vandaag voor staan. Niet niet alleen veranderen traditionele sociale systemen en structuren snel, maar voor het eerst in ons leven hebben we de verwoestende effecten van een pandemie op de publieke ruimte ervaren. 

Afhankelijk van een lijst variabelen – inkomen, woonplaats, leeftijd, geslacht, culturele of religieuze achtergrond – is de publieke ruimte het afgelopen jaar ofwel aanzienlijk beperkt ofwel verrijkt. Sommige mensen en gemeenschappen voelden de behoefte aan een waardevolle publieke ruimte veel meer dan anderen.

Sommige mensen ontdekten voor het eerst in hun leven het belang van en de toegang tot de publieke ruimte, anderen werden geconfronteerd met het verlies ervan. Hoe zorgen we ervoor dat deze ruimte toegankelijk wordt en blijft voor de enorme diverse groepen in onze samenleving? En hoe vullen we deze in zodat het veilig en betekenisvol is voor ons allemaal?

Met “Sound Art in Public Spaces: reinventing public space (for all)” onderzoeken we hoe mensen met verschillende achtergronden de publieke ruimte interpreteren en in hoeverre deze voor hen (on)toegankelijk is. We nodigen vijf kunstenaars uit om een kritische blik te werpen op hoe de publieke ruimte wordt ervaren voor en door verschillende bevolkingsgroepen in een samenleving die onder ongekende druk staat, als gevolg van deze gezondheidscrisis.

Wat is de belangrijkste belangrijkste functie van de publieke ruimte gedurende deze pandemie? En (hoe) moet deze verschuiven in een postpandemische toekomst? Hoe kunnen we, als samenleving, de publieke ruimte heruitvinden als we willen dat het een inclusieve en gelijke omgeving wordt voor mensen, ongeacht hun inkomen, woonplaats, geslacht, leeftijd, culturele of religieuze achtergrond?

Hun geluidskunstinstallatie zal door 5 partners van Sounds Now worden gepresenteerd op deze festivals:

Voor wie?

Wie ben jij?

 • Je hebt ervaring in productie/projectmanagement.
 • Je hebt ervaring op het gebied van geluidskunst.
 • Je beschikt over een uitgebreid netwerk in de wereld van de geluidskunst.
 • Je hebt een bewezen track record in en hebt oog voor diversiteit en inclusiviteit, twee belangrijke factoren in dit Sounds Now initiatief.
 • Je kunt een artistiek project bedenken, ontwikkelen en uitvoeren.
 • Je bent inventief en creatief en laat je niet afschrikken door de huidige (reis)beperkingen.

Wat verwachten we?

 • Jouw taak is om een artistiek concept te presenteren dat de toekomst van een inclusieve publieke ruimte verkent.
 • In overleg met de festival partners selecteer je vijf kunstenaars die elk een installatie maken voor dit project. Hun werk zou gepresenteerd moeten worden op elk deelnemend festival, rekening houdend met de huidige reisbeperkingen.
 • Je waakt over het budget en coördineert het onderzoek en de uitvoering van het werk van de kunstenaars op verschillende locaties in Europa.
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor het productieteam van elk festival.
 • Je werkt vanuit het comfort van je eigen huis.
 • Je krijgt als curator een budget van 5000 euro toegewezen. Een apart budget is uiteraard voorzien voor de artiesten.

Hoe deelnemen?

Sollicitaties (CV, motivatiebrief met artistiek voorstel en voorbeelden van kunstenaars die uw curatoriële voorkeuren illustreren, referenties…) moeten verstuurd worden naar info@sounds-now.eu voor 28 februari 2021.

Alle gekwalificeerde kandidaten komen in aanmerking, zonder onderscheid op basis van ras, huidskleur, religie, geslacht, geslachtsidentiteit of -uitdrukking, seksuele geaardheid, nationale afkomst, genetica, beperking, leeftijd of veteranenstatus.

Over Sounds Now

Sounds Now is een netwerk  van 9 Europese muziekfestivals en culturele/muziekorganisaties die hedendaagse, experimentele muziek en geluidskunst promoten. In dit project zoeken we naar manieren om de patronen van macht en uitsluiting die dominant zijn op alle niveau’s van onze samenleving te ondermijnen door diversiteit en inclusie te stimuleren binnen het curatorschap.

Sounds Now wil op een actieve manier mogelijkheden bieden om aan de hand van verschillende ervaringen, voorwaarden en perspectieven van sonische kunst die vandaag de dag het publiek bereikt, open te trekken. Het project omvat zeer diverse  acties, waaronder labs voor curatoren, leerprogramma’s door kunstenaars, componisten en deskundigen, nieuwe producties, symposia en onderzoek.

Deze acties zullen een broodnodige discussie over muziekcuratie op gang brengen, stellen deelnemers in staat om ervaring op te doen in uiteenlopende sociale en culturele contexten, en zo de huidige pool van curatoren meer te  diversifiëren.

Meer informatie

musica.be