Laat je artistieke talent zien in een tentoonstelling over deconstructie

Oproep
Curating the Young

Opbouw en afbraak, los en vast, verbinden en uiteen vallen, constructie en deconstructie. 

Dit zijn dynamische processen die op bijna elk vlak van ons bestaan toepasbaar zijn. Curating the Young is een jongerencollectief dat podium creëert voor kunstenaars. Al doende zetten wij onze eerste stappen als curator en drukken wij onze stempel op het cultureel landschap. In mei zetten we dus een nieuwe expo op poten en jij kan hier deel van uitmaken!

Van 18 mei tot 26 mei kan je ons vinden in de GIFTSHOP van PLEK vzw. Plek is een Gentse organisatie die ruimte opeist voor jongeren om zich creatief te uiten. Middenin het Gentse stadscentrum en nabij het graffitistraatje boden ze in het verleden al ruimte voor zo’n 60 organisaties en individuele artiesten. Gedurende de maand mei kunnen Curating the Young en hun artiesten aan deze lijst toegevoegd worden. Plek opent op 20 april de deuren van GIFTSHOP, een nieuwe ontmoetingsplek aan het graffitistraatje. Het doel van deze kersverse ruimte is een platform bieden aan creatievelingen, kunstenaars en reizigers, om op die manier betekenisvolle verbindingen te maken tussen toerist en Gentenaar, en reiziger en bewoner.

Concreet

We zijn dus op zoek naar 8 jonge kunstenaars tussen 18 en 30 jaar oud, die een werk willen maken en deze van 18 tot 26 mei tentoon willen stellen in GIFTSHOP van PLEK vzw, in Gent. Curating the Young biedt je vervolgens een uniek podium om je talent te laten zien en helpt je om je eerste stappen in de wijde kunst- en cultuurwereld te zetten. Je krijgt de kans om je netwerk te verbreden en contacten te leggen, en bovendien kan je jouw werk tentoonstellen op een unieke, nieuwe locatie. Gedurende je kunstproces staat er een gemotiveerd team van jonge curatoren voor je klaar. Met een grote passie voor kunst, maar vooral ontzettend veel goesting, steunen we je doorheen het traject; operationeel, communicatief, scenografisch, enzovoort.

Tot 4 april kan je een voorlopig conceptvoorstel en je portfolio indienen via mail naar paulien@bamm.be. In dit conceptvoorstel kies je zelf aan de hand van welk medium je jouw idee toelicht, van ruwe schets tot moodboard tot video. Nog niets hoeft definitief vast te staan, maar probeer een zo duidelijk mogelijk beeld van je visie te schetsen! Liefst past het helemaal binnen de thematiek van onze expo en werk je een idee uit rond co-creatie en participatie. Curating the Young voorziet ruimte én budget om jouw concept te realiseren. Heb je een bestaand werk dat al perfect binnen het plaatje past? Ook deze kan dienen als conceptvoorstel!

Wij zijn benieuwd naar jullie de/constructies, wie weet maken we snel nieuwe verbindingen.

De/constructie

Curating the Young is op zoek naar artiesten die interactie, verbondenheid en participatie hoog in het vaandel dragen in hun kunstproces, en vervolgens aan de slag kunnen met thema’s als constructie en deconstructie. Dat klinkt misschien wat vaag, maar dit betekent ook dat we open staan voor verschillende interpretaties en begrippen van deze concepten. Bovendien zijn alle kunstvormen welkom, van beeldende kunsten tot performance of installatie. We doen niet mee aan hokjesdenken, we staan open voor nieuwe vormen van kunst maken. 

Het beoogde doel van de expo is om de bezoekers, de kunstenaars en de curatoren uit te dagen om de realiteit op een andere manier te bekijken en nieuwe inzichten te verkrijgen op zowel grote als kleine schaal. Wat is een geheel en wat is opgebouwd uit delen? Is niet alles opgebouwd uit kleine onderdelen en verbindingen? Dit zijn enkele vragen die we gedurende de expo willen behandelen, maar uiteraard staan we open voor nieuwe inzichten en ideeën.

Meer informatie vind je hier