Stel je kandidaat voor Watou 2023

Festival
Kunstenfestival Watou / Stad Poperinge / Koen Van Mechelen

Wat?

Onder de noemer ‘Patchwork’ verkennen de deelnemers samen met kunstenaar Koen Vanmechelen hoe Watou als dorp en als gemeenschap kan connecteren met de kunstenaars en vice versa. Geïnteresseerde kunstenaars kunnen zich via een open call inschrijven om deel te nemen aan dit project en zich op die manier kandidaat stellen voor Kunstenfestival Watou 2023.

Koen Vanmechelen

Watou, gelegen op een taal- en cultuurgrens, is een uitgelezen plaats om als inspirator te dienen voor kunstenaars uit vele disciplines. De overeenkomsten met mijn eigen cultuursite LABIOMISTA zijn legio. Genk is een stad die bestaat uit een lappendeken van dorpen en gehuchten. Ook in Watou is het nodig om de lokale rijkdom en globale context op een bevruchtende manier met elkaar te verbinden, en wel op een manier die de balans meer zal versterken dan verstoren. Mijn werkwijze in beide gemeenschappen is geënt op de filosofie van het Cosmopolitan Chicken Project. Elementen naar elkaar laten zoeken om bevruchting te geven. Ook het nest Watou, op de vertakking van poëzie, landschap en landbouw is ideaal om in te spelen op de lokale gemeenschap en die te betrekken. Zoekend naar een nieuwe manier van landbouw, van bouwen en verbinden met de voeten stevig in de aarde en de blik voorbij de horizon.

Wat is Patchwork?

Vorig jaar zag ‘Patchwork’ het licht als open uitnodiging, onderzoeksproject, laboratorium. De tijdsgeest is na 40 jaar Kunstenfestival Watou veranderd en enkele vragen drongen zich op. Welke rol kan Watou in de toekomst spelen? En wat betekent dit concreet ? In woord, klank en beeld. Kunnen we het concept van Watou veranderen? Samen met Koen Vanmechelen zakten kunstenaars uit verschillende disciplines gedurende ‘Patchwork’ af naar Watou om hierover na te denken. Het resultaat is Watou 2022, een editie gedragen door kunstenaars en bewoners, een zomer lang één gemeenschap.

De gedragenheid door de gemeenschap, de kruisbestuiving tussen dorp en kunstenaars en de verwevenheid die Patchwork teweegbrengt, wil het kunstenfestival tijdens de volgende edities verderzetten. Daarom zal Patchwork ook in de zomer van 2022 doorgaan als uitnodiging aan elke kunstenaar om vanuit zijn eigen perspectief op het dorp deel te nemen aan Watou 2023.

Voor wie?

De oproep richt zich specifiek tot professionele kunstenaars en laatstejaars studenten van een kunstopleiding, alle disciplines.

Hoe deelnemen?

schrijf nu je in!

De open call loopt van 1 maart tot en met 25 april 2022.

Meer info

Alle info en een video met enkele sfeerbeelden van de vorige editie van Patchwork vind je op:

kunstenfestivalwatou.be