Stel je kandidaat voor een werkbezoek aan Baskenland in november 2021

Oproep
Vlaams Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken / Etxepare Basque Institute / Kunstenpunt

Wind crest XV (Peine del Viento) by Eduardo Chillida in San Sebastian (c)

Het Etxepare Basque Institute organiseert een werkbezoek aan Baskenland voor kunstprofessionals uit Vlaanderen op 15, 16 en 17 november 2021.

Wat?

Met dit bezoek – dat zal plaatsvinden in San Sebastian, Bilbao en Vitoria-Gasteiz – wordt de ontmoeting en samenwerking gestimuleerd tussen Vlaanderen en Baskenland in beeldende kunst, muziek, podiumkunsten, literatuur en multidisciplinaire praktijken.

De Vlaamse deelnemende kunstprofessionals leren (op maat van hun praktijk en interesse) organisaties en kunstprofessionals kennen die werkzaam zijn in Baskenland.

Er is plaats voor 15 deelnemers en afhankelijk van de interesses zullen de bezoeken zowel samen als in kleine parallelgroepen verlopen.

Voor wie?

 • De initiatiefnemers zijn op zoek naar kunstprofessionals (kunstenaars, programmatoren/curatoren, kunstwerkers) en kunstorganisaties met basiskennis over of interesse in het kunstenlandschap in Baskenland, die interesse hebben in samenwerking, en de capaciteit hebben om een samenwerkingsproject uit te voeren.
 • De oproep staat open voor personen of structuren (groot of klein).
 • Kandidaten zijn werkzaam in de beeldende kunst, muziek, podiumkunsten, literatuur of multidisciplinaire kunstpraktijken. Met multidisciplinair bedoelen we zowel een mix van disciplines, relaties tussen kunst en andere sectoren, als kunstpraktijken die werkzaam zijn rond maatschappelijke thema’s.
 • We verwachten van de kandidaten een bio (organisatie) of CV (individu), een korte motivatie omtrent de deelname en de mensen en/of plekken die je zou willen ontmoeten en waarom.
 • Kandidaten zijn beschikbaar voor het bezoekersprogramma voor de volledige periode, op 15, 16 en 17 november2021, en 2 reisdagen (aankomst zondag 14 november).

Praktisch

 • De reis gaat per trein één dag voor het begin van de leerreis (per trein naar Hendaia/Hendaye, accommodatie in San Sebastian). De terugreis vindt plaats de dag na het werkbezoek.
 • data: van 15 tot 17 november 2021
 • Het werkbezoek zal plaatsvinden in het Engels. Er wordt vertaling voorzien door de organisatie.
 • De Baskische regering neemt de kosten van het verblijf (4 nachten), de maaltijden en het programma voor haar rekening.
 • Deelnemers die werken voor Vlaamse organisaties met een subsidie van meer dan 300.000 euro betalen zelf hun vervoer. Voor kunstenaars, freelance professionals en medewerkers van organisaties met een subsidie onder de 300.000 euro vergoedt de Vlaamse overheid de reiskosten naar Baskenland en terug.

Hoe deelnemen?

Kandidaten die wensen deel te nemen aan dit werkbezoek worden verzocht onderstaand aanmeldingsformulier in te vullen en het uiterlijk tegen vrijdag 17 september 2021 23:59 te verzenden.

Vul het formulier in

De jury bestaat uit 4 leden: twee juryleden die aangeduid worden door het Etxepare Basque Institute en twee juryleden die aangeduid worden door het Vlaams Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.

Wat volgt?

In de lente 2022 organiseert Kunstenpunt in samenwerking met de Vlaamse overheid een bezoekersprogramma voor professionals uit Baskenland aan Vlaanderen.

In de zomer 2022 zullen de Vlaamse overheid en Etxepare Basque Institute (the Presidency of the Basque Government) een projectoproep lanceren ter ondersteuning van concrete samenwerkingsprojecten. Deze kunnen verschillende vormen aannemen op het gebied van co-productie, uitwisseling van expertise, uitwisseling van kunstenaars en kunstprofessionals of het ontwikkeling van showcases.

Deze werkbezoeken en de projectoproep kadert in een memorandum van overeenstemming dat de regeringen van Vlaanderen en Baskenland zullen ondertekenen, en waartoe ook culturele uitwisseling behoort.

Meer informatie

 • Kunstenpunt heeft reeds heel wat contacten in Baskenland en stelt zijn kennis graag ter beschikking via advies@kunsten.be.

ism Kunstenpunt