Speeddates met militair erfgoed: Kunstenaars en Antwerpse forten, a match made in heaven?

Call
Regionaal Landschap De Voorkempen

Wat?

Zes erfgoedcellen slaan de handen in elkaar om het militair erfgoed in en om Antwerpen opnieuw onder de aandacht te brengen. Ze gaan daarbij als matchmaker aan de slag, en zoeken kunstenaars en artiesten die zich door het patrimonium van Vesting Antwerpen willen laten inspireren.

‘Vesting Antwerpen’ is de verzamelnaam voor alle verdedigingswerken in en om de stad, van het middeleeuwse Steen tot de Hoofdweerstandstelling (of ‘20 kilometer gordel’) uit de 20e eeuw.

Heel wat van de forten zijn nog (of opnieuw) in gebruik of hebben doorheen de jaren een grote natuurwaarde gekregen, niet in het minst als ‘herberg’ voor vleermuizenkolonies. Maar een aantal plekken kregen een (socio-)culturele of toeristische invulling. In de loop van 2023 en 2024 bekijken we welke locaties geschikt zijn voor een kunstingreep of cultureel evenement, en welke creatieve geesten hierdoor worden aangetrokken.

Vanaf 2024 start ook het publieksluik. Via evenementen, open ateliers of wandel- en fietstochten stellen we de creaties op de verschillende locaties open voor het publiek.

Inter_Linie loopt tot december 2025 en krijgt de steun van Vlaanderen.

Gezocht: kunstenaar

Ben je beeldend kunstenaar, theatermaker, schrijver of dichter en word je graag uitgedaagd in een inspirerende omgeving? Wij stellen je Vesting Antwerpen voor: ‘Vesting Antwerpen’ is de historische aanduiding van alle Antwerpse verdedigingswerken, van de middeleeuwse stadskern tot de betonforten uit het Interbellum. Ze zijn nu al vaak een inspiratiebron voor creatieve makers.

Voor de eerste editie van Inter_Linie stellen 9 locaties zich tijdens een speed date aan jou voor. Hangt er iets in de lucht? Is er een match? Of word je op wel meerdere forten verliefd? Stel je keuze(s) samen en we bekijken als echte matchmakers waar jij je droom best kan verwezenlijken.

Wij zorgen er ook voor dat je de locatie kan bezoeken en de ‘sleuteldrager’ persoonlijk leert kennen. Zoek je naar ondersteuning om je productiekosten te betalen? Wij zoeken mee en brengen je in contact met mogelijke subsidielijnen.

Schrijf je nu in voor de speeddates via het formulier op deze site!

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven kan via het formulier of 03 312 98 76. We sluiten de inschrijvingen af op 13/11/2023.

Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Voorkempen, De Zuidrand, Rivier&Land, Kempens Karakter, Erfgoedlab Antwerpen en Erfgoedcel Waasland

Meer informatie

rldv.be