Residentie voor Antwerpse kunstenaars

Residentie
AAIR

In 2021 voorziet AAIR een nieuwe editie van de ontwikkelingsresidentie voor lokale kunstenaars.

We ontvangen nu aanvragen voor een residentieperiode van vijf maanden tussen april 2021 en januari 2022.

Voor wie?

Deze oproep is gericht aan kunstenaars die in Antwerpen wonen en/of werken. Er wordt niet gekeken naar leeftijd en we zijn multidisciplinair. We bieden plaats aan maximum zes kunstenaars. Duo’s en collectieven zijn welkom.

Wat?

Elke resident krijgt financiële, praktische en inhoudelijke ondersteuning om zijn of haar praktijk of projecten te ontwikkelen in een open omgeving die kritische dialoog en artistieke experimenten aanmoedigt. Het programma omvat onder andere atelierbezoeken en collectieve ontmoetingen met genodigde kunstenaars, die indien nodig online zullen plaatsvinden.

Naast een ontwikkelingsprogramma voor lokale kunstenaars, organiseert AAIR ook internationale uitwisselingen met partnerresidenties over de hele wereld. Het residentiegebouw, gelegen achter de Zoo en het Centraal Station van Antwerpen, is tegelijk werkplaats en ontmoetingsplaats, en host af en toe ook presentaties. Het aangrenzende voormalige klooster herbergt de ateliers en de tuin van de residentie, die we delen met onze partner Kunsthal Extra City.

  • 1.000 euro maandelijkse werkbeurs per persoon
  • 24/7 toegang tot het gedeelde residentiegebouw aan de Ploegstraat 27
  • een individuele werkruimte in het aangrenzende voormalige klooster
  • een programma met atelierbezoeken, collectieve ontmoetingen en eventuele toonmomenten

Hoe deelnemen?

  • Motivatiebrief (ongeveer 250 woorden)
  • Projectvoorstel (ongeveer 250 woorden)
  • Portfolio van werken en cv (max. 10 pagina’s)

Stuur alle bestanden in één enkele pdf (max. grootte 15MB) en liefst in het Engels naar residentiecoördinator Marie Vandenbosch, marie@aair.be, met als onderwerp ‘AAIR Residency 2021’. De deadline voor aanmelding is 14 februari 2021.

De aanvragen worden beoordeeld door artistiek directeur Caroline Dumalin en de artistieke adviesraad van AAIR, bestaande uit: Grégory Castéra (Co-Directeur, Council, Parijs); Marnie Slater (kunstenaar, Brussel); Michiel Vandevelde (Programmator, deSingel, Antwerpen); Guy Woueté (kunstenaar, Antwerpen/Douala); en Joanna Zielińska (Senior Curator, M HKA, Antwerpen).

Voor eventuele bijkomende vragen organiseren we een online informatiesessie op 14 januari 2021 vanaf 14:00 in onze Zoom-chatroom. De resultaten worden eind februari 2021 bekend gemaakt. We reageren op elke aanvraag, ongeacht de uitkomst.