Projectoproep rond nalatenschappen van kunstenaars

Oproep
Departement Cultuur, Jeugd & Media

(c) CKV

Een eerste generatie hedendaagse kunstenaars sluiten hun oeuvre af. Maar hoe gaan we om met wat ze nalaten? Hoe borgen we hun archieven, collecties of praktijken?

Wat

Het Vlaamse cultuurbeleid moedigt de archiefzorg in de kunstensector aan. Veel uitdagingen blijven, zowel voor de omgang met als voor de borging van archieven, collecties of praktijken van hedendaagse kunstenaars en kunstenorganisaties. De vele bijzondere nalatenschappen van kunstenaars uit de 20ste eeuw verdienen bijzondere aandacht en begeleiding. We zitten in een periode waar een eerste generatie hedendaagse kunstenaars hun oeuvre afsluiten. Kunstenaars en kunstenorganisaties laten bijzondere zaken na, denk maar aan archieven, collecties of praktijken. De zorg voor die nalatenschappen verdient bijzondere aandacht en begeleiding.

De minister van Cultuur nam binnen dit kader het initiatief om pilootprojecten te ondersteunen voor de omgang met nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars. In 2023 werd een eerste oproep georganiseerd naar kunstenaars, organisaties en erfgenamen voor pilootprojecten rond de nalatenschappen van hedendaagse kunstenaars betrokken bij het kunstgebeuren in de Vlaamse Gemeenschap. Twaalf pilootprojecten konden ondersteund worden.

De minister van Cultuur besliste dat in 2024 een nieuwe oproep georganiseerd zal worden.  

Project voorbereiden

Bekijk het subsidiereglement van de oproep pilootprojecten voor 2024. Ook de veelgestelde vragen kunnen helpen bij het voorbereiden van het project.

Webinar

Op dinsdag 30 januari 2024 organiseerden we een online infosessie over deze projectoproep. Download de presentatie of bekijk de opname.

Webinar

Op dinsdag 30 januari 2024 organiseerden we een online infosessie over deze projectoproep. Download de presentatie of bekijk de opname.

Meer informatie?

Bekijk de website van het Departement voor meer informatie.