Projectoproep – De Week van de Klank 2024 – ICE (in case of emergency)

Call
De Week van de Klank

De nieuwe projectoproep van De Week van de Klank voor geluidscreaties en klankverkenningen is er.
De Week van de Klank 2024 zal plaatsvinden in Brussel van 22 tot 28 januari, en de week daarop, tussen 29 januari en 4 februari op verschillende locaties in Vlaanderen en Wallonië.
Het thema voor de volgende editie is ICE, en we zijn op zoek naar projecten die ons programma met concerten, performances, installaties, wandelingen, debatten, workshops,… kunnen verrijken.

Het thema voor de volgende editie van De Week van de Klank is ICE, en we zijn opnieuw op zoek naar projecten die ons programma met concerten, performances, installaties, wandelingen, debatten, workshops,… kunnen verrijken! 

Heb je al eens gehoord hoe een gletsjer beweegt en smelt, hoe materie kreunt onder de gevolgen van klimaatverandering? Hoe kunnen we voeling krijgen met een realiteit die ver van ons lijkt te liggen, terwijl ze ons rechtstreeks aangaat?

De “extremen van de aarde” hebben een zekere aantrekkingskracht, en wakkeren zowel onze angst voor het onbekende als onze drang tot ontdekking en onderzoek aan. De symboliek van de gletsjers is krachtig, omdat ze de gevolgen van klimaatveranderingen moeten ondergaan, maar zich tegelijkertijd uitdrukken via een expressieve en verontrustende geluidswereld, bijna als een schreeuw.

Kunnen klankcreaties ook andere processen die gepaard gaan met milieu- en landschapsveranderingen op een gevoelige manier benaderen? Kan geluid ons helpen om opnieuw contact maken met het landschap dat ons omringt, en ons eraan herinneren dat het op elk moment mogelijk is onze zintuigen wakker te schudden, verwondering op te wekken, gevoelig te worden voor de toekomst van onze planeet? Onze mogelijkheden tot en de kracht van creatie, verbeelding en actie zijn in elk geval hoopgevend. 

Het thema ICE (in case of emergency) is een uitgangspunt en kan zich vertakken richting andere thema’s die te maken hebben met klank in al zijn aspecten, zoals geluidsecologie, het antropoceen, water, temporaliteit, interconnectiviteit, migratie, verbeelding, extremiteit, polarisatie, vervuiling, … De ingediende projecten kunnen het thema vrij benaderen.

We willen benadrukken dat De Week van de Klank door een klein team georganiseerd wordt, en dat we niet over de middelen beschikken om productiekosten te dekken. De Week van de Klank biedt nieuwe mogelijkheden tot presentatie van je/jullie werk (een podium in een ongewoon kader en buiten de gewoonlijke productiecircuits), ontmoetingen met een nieuw publiek en een vergoeding voor de deelname tijdens het festival zelf.

Het project kan in ontwikkelingsfase zijn, maar wat tijdens De Week van de Klank gepresenteerd wordt,  moet autonoom zijn, dit wil zeggen onafhankelijk van grote technische of productionele ondersteuning van onze kant. Wij kunnen enkel logistieke steun bieden bij het presenteren en omkaderen van het project.

Stel je kandidaat via dit formulier.

DEADLINE VOOR INZENDINGEN : 30/06/2023