Oproep Schrijfresidentie Parijs 2023

Residentie
deBuren

Elke zomer gaat deBuren met jonge makers naar Parijs. Ze krijgen er de kans om twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met elkaar en met gerenommeerde auteurs en sleutelfiguren uit het literaire veld. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp. 

Ga jij mee in de zomer van 2023? Hieronder lees je hoe je je kandidaat stelt voor de twaalfde editie.

DE OPDRACHT: Bewijs dat je geen robot bent.

In 1993 werd het internet voor het eerst toegankelijk voor particulieren: in Nederland werd XS4ALL opgericht, in België kaapte de KU Leuven de primeur van de eerste internetverbinding. Dat betekent dat jij, als kandidaat-schrijfresident, behoort tot de allereerste generatie die altijd internet heeft gekend. Wat in 1993 nog een zeldzaam goed was, is nu alomtegenwoordig, zeker sinds de opkomst van mobiel internet en de smartphone. Laat je inspireren door de verstrengeling tussen de online en offline wereld en ga in jouw artistieke taal aan de slag met het onderwerp, in een verhaal, (slam)gedicht, beeldverhaal, audiostuk, theatertekst, essay, journalistiek stuk of andere talige vorm waarin jij je uitdrukt.  

 Want dat je geen wereld zonder internet meemaakte, wil niet zeggen dat je dat niet in vraag stelt. Ben jij jouw data? Wat betekent het om altijd verbonden te kunnen zijn met iedereen en welke betekenissen hebben die banden? Welke digitale voetafdruk laat jij achter? Wie heeft er eigenlijk echt toegang tot het internet en wie maakt de regels? Hoe beïnvloeden sociale media ons politiek en maatschappelijk bewustzijn, ons engagement en onze taal? Wat met ons eigen vernuft als artificiële intelligentie het even goed (of beter) kan? En dan is er de fysieke realiteit van internet: ergens staan enorme servers te draaien, ergens worden grondstoffen gedolven om die digitale wereld mogelijk te maken. Hoe kijk jij daarnaar? 

Tegelijk biedt het internet kansen om gelijkgestemden te ontmoeten, een andere kant van jezelf te ontdekken of je zelf heruit te vinden. Sommige tekstvormen bestaan bij uitstek of alleen maar dankzij het internet, denk aan instagrampoëzie, fan fiction, memes of een interactieve website als nobodyhere.com. En is er niet iets enorm romantisch aan het gegeven dat dit medium waar tekst en beeld regeren, volledig opgebouwd is uit nullen en enen?

Voorwaarden

  • WIE? De kandidaat schrijft in het Nederlands en is op 30 juni 2023 minstens 18 jaar en niet ouder dan 30 jaar.
  • WAT? Je werkt aan nieuw materiaal: één vrije bijdrage en één opdrachttekst. 
  • WAAR? Stichting Biermans-Lapôtre, Parijs. 
  • WANNEER? 17 tot en met 31 juli.

Je kandidaat stellen voor de Parijsresidentie is kosteloos. Als je geselecteerd wordt, vergoedt deBuren logies en de reiskosten van en naar Parijs, je ontvangt een tegemoetkoming voor (spijs-)kosten en een honorarium voor het schrijven van de opdrachttekst.  

Deadline

Maandag 20 februari 2023 om 10:00 ’s ochtends (Brusselse tijd)  

We wijzen elk jaar kandidaten af die enkele minuten te laat zijn. We raden inleveren vlak voor de deadline dus af. 

Meer informatie

deburen.eu