Oproep: curator gezocht voor nieuwe galerie in Brussel

Oproep
Queens

Wat?

Queens is een gloednieuwe galerie voor hedendaagse kunst gesitueerd in de kanaalzone van Brussel. Het doel van Queens is om kunst te tonen op een uitzonderlijke plek met respect voor de eigenheid en de geschiedenis van het herenhuis en dit door middel van multi-disciplinaire tentoonstellingen.

De kanaalzone is booming dankij de plaatselijke socio-culturele en artistieke organisaties. Het herenhuis in Laken dat onderdak biedt aan Queens is op zich al een bezoek waard voor zijn weelderig historisch interieur.

De curator bepaalt het concept en de rode draad, de inhoud en de vorm van de expo’s gedurende een jaar. Een sterke affiniteit met hedendaagse kunst is een must en dan in het bijzonder met digitale kunst. De kwaliteit van de kunst is een absolute prioriteit. Verder is het belangrijk om inclusieve keuzes te maken die zich verankeren in en zich spiegelen aan de hedendaagse maatschappij. De curator zoekt bovendien naar aansluiting met de andere artistieke spelers in de buurt. De opdracht reikt van april 2021 tot juni 2022. De galerie opent in september 2021.

Voor wie?

De curator:

  • beschikt over een uitgebreid netwerk in, kennis van en een kritische blik op het nationale en internationale landschap van de beeldende kunst en in het bijzonder digitale kunst;
  • heeft de vaardigheid om sterke curatoriale posities in te nemen en deze duidelijk te communiceren;
  • beschikt over de nodige managementvaardigheden om medewerkers aan te sturen en heeft ervaring in projectmanagement;
  • heeft voeling met de hoofdstedelijke context waarin de tentoonstellingen plaatsvinden.

Hoe deelnemen?

Stel je kandidatuur via naik@queensbrussels.be of sebastien@queensbrussels.be. Je kandidatuur bestaat uit:

  • een motivatiebrief (max. 1 A4-pagina)
  • een projectvoorstel inclusief enkele namen van kunstenaars wier werk je wil presenteren (max. 2 A4-pagina‚Äôs)
  • een cv met een samenvatting van je professionele ervaring als curator (max. 1 A4-pagina)

De deadline voor het indienen van je kandidatuur is 31 maart 2021.

Aanbod

Hier krijg je de kans om als curator je artistieke visie uit te dragen in het kader van een uitzonderlijk herenhuis dat openstaat voor vernieuwende kunstervaringen in de hoofdstad.