Open oproep residenties Frans Masereel Centrum 2023

Oproep
Frans Masereel Centrum

Het Frans Masereel Centrum verwelkomt aanvragen voor haar Kunstenaarsresidenties in 2023. Het programma biedt residenties van vijf weken aan geselecteerde kunstenaars. De residenties vinden plaats tussen januari en september 2023 in de gespecialiseerde grafische ateliers van het kunstencentrum. Details over de verblijfsperioden
in 2023 zijn beschikbaar op de website van Frans Masereel Centrum, waar ook alle informatie over de oproep en het online aanvraagformulier is terug te vinden.

Het programma is gericht op zowel gevestigde hedendaagse kunstenaars als opkomende beoefenaars met een hoog
ontwikkelingspotentieel. Bijzondere aandacht gaat uit naar kunstenaars die hun artistieke praktijk willen verbreden binnen het gebied van de printed matter. De oproep staat open voor alle beeldende kunstenaars, uit elke geografische context, werkend met alle media. Voorkennis van printtechnieken is niet vereist en een ervaren studioteam is beschikbaar voor technische assistentie.

De jury die de residenten van 2023 selecteert, bestaat uit curator Lotte Beckwé (MUHKA, Antwerpen), onafhankelijk curator, redacteur en schrijver Zeynep Kubat, kunstenaar en uitgever Wilfried Huet en kunstenaar en curator Nico Dockx, samen met de residentiecoördinator Ivan Durt en directeur Stijn Maes.

Deadline voor aanmeldingen: 12 mei 2022 om 12u (CET).

Sinds de opening in 1972 is het Frans Masereel Centrum uitgegroeid tot een van de meest inspirerende kunstenaarsresidenties, waar beeldende kunstenaars hun praktijk kunnen uitdagen in de volledig uitgeruste grafische werkplaats. Gelegen in het landelijke Kasterlee biedt het ruimte en afzondering, evenals een plek om te ontmoeten, te leren en te creëren. Elke residentie omvat masterclasses over de printtechnieken van je keuze, individuele ontmoetingen met gastdocenten, informele groepsdiscussies en nog veel meer. Jaarlijks huisvesten we zo’n 50 kunstenaars. Partners en kinderen zijn welkom.

In 2022 bestaat het Frans Masereel Centrum 50 jaar. Hoogtepunten van het feestjaar zijn onder meer de eerste
overzichtstentoonstelling over het drukwerk van Slavs and Tatars, een langdurige onderzoekssamenwerking met
Vaast Colson, de publicatie van de eerste novelle van Hannah Black en de pilot-editie van het tweejaarlijkse initiatief Hibernus, met nieuw werk van Pélagie Gbaguidi, Emmanuelle Quertain, Océane Vallot en Joris Van de Moortel. Als bloeiend centrum voor hedendaagse kunst zet het Frans Masereel Centrum ook de langdurige samenwerking met architect, denker en kunstenaar Wim Cuyvers voort en lanceert het later dit jaar de finale toevoeging van wijlen Andrea Éva Győri aan het offline project Solitude.

Meer info: https://fransmasereelcentrum.be/en/residentie/artist-residency/