de VONK zoekt woordkunstenaars, schrijvers en spoken word artiesten

Oproep
VONK&Zonen

De VONK is een nieuwe, jaarlijkse terugkerende werkruimte die wordt toegekend aan een concept voor een literaire creatie, project of performance van een literaire maker, makersduo of collectief. Ben jij een woordkunstenaar, schrijver, spoken word artiest of op een andere manier met woord bezig en heb jij een concreet plan, idee of een concept?

Leescommissie

Het team van VONK&Zonen maakt, aangevuld met een leescommissie, een preselectie van zes concepten. De leescommissie bestaat dit jaar uit Michaël Vandebril (VONK&Zonen), Dave Van Gestel (VONK&Zonen), Pim Cornelussen (VONK&Zonen), Kim van Kaam (De Nieuwe Oost/Wintertuin) en Tülin Erkan (auteur).

Praktisch

Tijdens de Pitchdag krijgen deze zes makers vervolgens de kans om hun plan te presenteren. Een vakkundige jury bestaande uit Cees Vossen (Moussem), Bijke Aarts (Tilt) en Stine Sampers (KAAP) beloont het uitgekozen concept met De VONK bestaande uit een vrij in te zetten werkbudget van € 7.500 en om de realisatie van het plan in 2023 onder de vleugels van VONK&Zonen uit te werken. VONK&Zonen voorziet productionele, artistieke en zakelijke omkadering van het gekozen project. Dit betekent dat VONK&Zonen met de gekozen maker een realistische begroting maakt en eventueel samen op zoek gaat naar aanvullende middelen en partners.

De presentaties van de zes genomineerde concepten vinden plaats op 4 maart 2022. Je kunt je plan (max. twee A4 exclusief CV) tot en met zondag 23 januari 2022 sturen naar: info@vonkenzonen.be

Concept

We zoeken inzendingen die een uitgesproken urgentie laten zien en die ons een inkijk geven in de vertrekpunten van het project. Hoe past dit project in jouw literaire parcours? Daarnaast moedigen we vormexperimenten aan en een nieuwe blik op aloude thema’s of actualiteit. We willen expliciet inzetten op literaire beleving buiten het boek en buiten de black box. Ook willen we je vragen om een concrete literaire vertaling van je idee in je inzending te verwerken. Wat krijgen we straks te zien of wat maken we mee? Voeg daarnaast een duidelijk artistiek CV toe en eventuele links naar beeldmateriaal.

VONK&Zonen

VONK&Zonen is een literair productiehuis die Nederlandstalige poëzie en literatuur met een publiek in Vlaanderen en Brussel verbindt met aandacht voor nieuwe stemmen, verhalen en presentatievormen. VONK&Zonen produceert en coproducteert samen met literaire makers innovatieve vormen van literatuur, en ondersteunt deze makers zowel professioneel als zakelijk. VONK&Zonen zet literaire makers aan het roer en verbindt via hen poëzie en literatuur met andere disciplines zoals muziek, video en podcast. VONK&Zonen creëert voor professionele makers inspirerende, creatieve en zakelijke ruimte waarin ze kunnen werken aan nieuwe creaties en presentaties die we kunnen tonen aan het publiek. VONK&Zonen geeft vernieuwende impulsen aan de literaire sector op het niveau van talentontwikkeling, maatschappelijke betrokkenheid en inclusiviteit en maakt daardoor het literaire landschap in Vlaanderen rijker, relevanter en diverser.

Vragen

Heb je vragen in verband met deze open call? Dan kan je deze vanaf 10 januari stellen aan
Pim Cornelussen: pim.cornelussen@vonkenzonen.be

Meer informatie via deze website