Open call voor residentiële projecten voor jong publiek 
- 2 mogelijkheden in najaar 2023 (september of november)
- 2 mogelijkheden in voorjaar 2024 (periode te bespreken)
Visie van HET LAB
Eind augustus 2018 startte HET LAB, een residentiële artistieke werkplek in Hasselt waar kunstenaars en makers die voor kinderen en families werken, kunnen onderzoeken en repeteren. HET LAB is geen productiehuis, wel een onderzoeks- en ontwikkelplek. Onze artist development steunt op een residentiële, (inter)nationale en op maat gemaakte drievoudige methodiek:
(1) HET LAB als stimulerende creatieplek
Hier stellen we een moderne, aangename en perfect uitgeruste accommodatie (6-8 personen) en een studio (100m², buitenlicht, verduisterbaar) ter beschikking voor een residentie op maat van de makers met een vergoeding volgens fair practice én met interne en externe feedbackmogelijkheden (artistiek en zakelijk).
(2) HET LAB als verdiepende onderzoeksplek
Naast de net beschreven gekende en vertrouwde werking, zien we talentontwikkeling nog veel breder en ruimer. Daarom zetten we in op tijd en ruimte voor research en pre-onderzoek. Vaak bestaat deze fase uit individueel, onbetaald werk voorafgaand aan en ter voorbereiding van het ‘echte’ werk op de vloer. Aangezien deze belangrijke fase in een creatieproces zo vaak vanuit voluntaristisch standpunt bekeken wordt, willen we het mogelijk maken om dat onderzoeks- en inspiratiewerk voorafgaand aan de repetities op waarde te taxeren. V
ergoeden is één, inhoudelijk deze fase ondersteunen en versterken is twee. Daarom gaan we, op vraag van en in samenspraak met de resident, op zoek naar materiaal om dat onderzoek te verrijken, vanuit gesprekken met coaches, ervaringsdeskundigen (bv. wetenschappers, journalisten, filosofen, etc.) en ‘levensdeskundigen’ die hun emoties en gedachten willen delen.
(3) HET LAB als uitnodigende inspiratieplek
In onze visie gaat talentontwikkeling erg breed tot een niet-voorstellingsgebonden vrije ruimte voor inspiratie/input, experiment, uitwisseling, verdieping. Kortom: een vrije ruimte die de algemene artistieke bagage vergroot en vergoed wordt volgens fair practice. We zien dit als een artistieke pauzeknop in de creatied(r/w)ang die het landschap vaak (over)heerst. Metaforisch omschrijven we dit als ‘het doelloze doel’, dat precies daardoor zo doelgericht wordt.
Voor elke werknemer in haast elke economische sector is ‘levenslang (bij)leren’ een must, gestimuleerd en betaald door de werkgever. Niet zo en zeker te weinig voor kunstenaars. Op dit spoor ontwikkelen we zelf 3 projecten: themalab voor een groep (inter)nationale makers, exchange labs (tussen Vlaamse makers en een buitenlands gezelschap) en HET LAB@KROKUS (presentatie van work-in-progress uit HET LAB in defestivalcontext). Hou onze communicatie in de gaten voor de oproepen tot elk van deze projecten!
Context
Tijdens de residentie stellen we een ruime studio met daglicht ter beschikking en kunnen kunstenaars en artiesten verblijven in een appartement in het hartje van Hasselt. Residenten kunnen rekenen op persoonlijke begeleiding, interne en extern feedback, alsook verdere opvolging van het project.
Voor wie?
Deze call is bedoeld voor theatermakers (al dan niet op de grens met circus/acrobatie) die voor kinderen en families werken.
Hoe deelnemen?
HET LAB heeft ruimte voor een viertal residenties van elk min. twee weken:
- 2 mogelijkheden in najaar 2023 (september of november)
- 2 mogelijkheden in voorjaar 2024 (te bespreken)
Heb je een plan voor onderzoek of uitwerking? Werk je voor jong publiek? Overtuig ons dan van je plan door de volgende info te mailen aan emely.alders@ccha.be:
- je CV met referenties naar de kunsten voor jong publiek
- korte maar duidelijke inhoudelijke beschrijving van je artistieke plannen
- welke meerwaarde kan HET LAB bieden aan jouw plannen (lees (1) en (2) nog es na, beschrijf zo duidelijk mogelijk wat je hoopt te bekomen van deze residentie in HET LAB, welke externe input nuttig kan zijn, wat je allemaal kan helpen om je residentie te verdiepen)
HET LAB biedt verloning in de vorm van coproductie (fee/vergoeding), verblijf in appartement, werkplek, fietsen, mogelijkheden tot try-out, externe feedback en coaching.
Een jury zal je aanvraag beoordelen op volgende criteria: relevantie voor het Vlaamse kunstenlandschap jong publiek, haalbaarheid van het project, duidelijkheid van de gevraagde meerwaarde door HET LAB.
Deadline: stuur je aanvraag ten laatste op vrijdag 28 april 2023 naar emely.alders@ccha.be