Ontwikkel een kunstproject buiten de grenzen van de stad

Oproep
Plan B

Kunstenplatform PLAN B nodigt via deze open call makers/collectieven uit om tussen januari en december 2022 een artistiek onderzoeksproject uit te werken dat buiten de stad plaatsvindt in Vlaanderen en/of Brussel. Tijdens dit traject biedt Kunstenplatform PLAN B productionele, inhoudelijke en financiële steun.

De spelregels voor dit project worden samen geschreven. Wat telt is dat er in-situ in dialoog wordt gegaan met een locatie en haar context vanuit een open- en naar buiten gerichte blik.

Wat?

Veldwerk is een collectief onderzoekstraject gericht op de niet-stedelijke ruimte, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2020-2021. Kunstenplatform PLAN B nodigt kunstenaars uit om een onderzoek op te starten in interactie met een specifieke locatie, geschiedenis, gemeenschap,… buiten de stad.

Samen stellen we open vragen: een zoektocht naar de waarde van het kleinschalige en hoe we collectieve dynamieken kunnen opstarten en bewaren, met een diffuse veelheid aan micro-onderzoeken als resultaat.

Voor de tweede editie van Veldwerk gaat Kunstenplatform PLAN B op zoek naar zes makers/collectieven die een artistiek onderzoeksproject willen ontwikkelen buiten de grenzen van de stad. De projecten krijgen een jaar lang de tijd om te ontwikkelen, tussen januari en december 2022. Een presentatiemoment kan, maar is geen voorwaarde. Samen gaan we op zoek naar een manier om het gevoerde onderzoek te communiceren naar een breed publiek, zowel via de website van Veldwerk, als via een publicatie die in het voorjaar van 2024 zal verschijnen.

Samenwerking en kruisbestuiving tussen de kunstenaars/collectieven wordt aangemoedigd. Daarvoor zullen verschillende collectieve momenten georganiseerd worden waarbij iedereen samenkomt om te eten, praten en denken. Daarnaast zal je deelnemen aan drie reflectiemomenten, waarbij je je onderzoek deelt met een netwerk van organisaties die zich toeleggen op artistieke praktijken buiten de stad.

Hoe deelnemen?

Lees de volledige open call in het NederlandsEngels of Frans.
Stuur je applicatie ten laatste 15 oktober naar info@kunstenplatformplanb.be.