M Leuven zoekt opkomend talent

Oproep
M Leuven

M Leuven lanceert voor de zesde keer de open call ‘Open M’ waarbij opkomend talent de kans krijgt om zijn of haar werk tentoon te stellen in de museumzalen.  Kunstenaars van alle disciplines binnen de beeldende kunsten zijn welkom. De oproep loopt van vandaag tot en met 16 januari 2022. Daarna gaan de gekozen kandidaten met de internationale curator Melanie Bühler (Frans Hals Museum, Nederland) en de experten van M aan de slag om van de selectie een groepstentoonstelling te maken. Deze zal in M te zien zijn van 6 mei tot en met 28 augustus 2022. De vereiste om je kandidaat te stellen is minstens 18 jaar oud zijn en een link met Leuven of Vlaams-Brabant hebben.

Internationale selectie, regionaal talent

‘Open M’ vindt tweejaarlijks plaats en heeft elk jaar een ander thema. Dit keer staat ‘transhistoriciteit’ centraal. M is namelijk een museum dat kunst van vroeger en vandaag op nieuwe manieren samenbrengt en met elkaar confronteert. Hierdoor ontstaan nieuwe, verrassende verbanden tussen heden en verleden.

M wil kunstenaars inspireren om ‘transhistorisch’ te denken; om te reageren op bestaande kunstwerken, in dialoog te gaan met kunstenaars die hen prikkelen en om kunsthistorische tradities en media uit te dagen. ‘Open M’ is deze editie een internationale samenwerking tussen M Leuven en het Frans Hals Museum in Nederland.

Denise Vandevoort, schepen van cultuur en voorzitter van de raad van bestuur van M, legt uit: “Met ‘Open M’ engageert M zich als een plek waar opkomend en onbekend talent een spotlight krijgt. Als museum van stad Leuven besteden we extra aandacht aan kunstenaars die op een of andere manier een persoonlijke link met Leuven of Vlaams-Brabant hebben.

Het Frans Hals Museum is net als M een transhistorisch museum waar oud en hedendaags met elkaar verweven zijn. De twee musea brachten samen de publicatie ‘The Transhistorical Museum’ en een bijhorende lezingenreeks uit in 2018. Een project waar Melanie Bühler nauw bij betrokken was. Met deze internationale en onpartijdige blik willen we de beste selectie maken voor ‘Open M’”.

Curator Melanie Bühler maakt uit alle inzendingen een selectie die te zien zal zijn tijdens een groepstentoonstelling. Het is een unieke kans om als kunstenaar te exposeren in de museumzalen van M.

Beeldende kunst zonder hokjes

Elke kunstenaar vanaf 18 jaar die een persoonlijke band met Leuven en/ of Vlaams-Brabant heeft kan deelnemen. Zowel nieuwe creaties als bestaand werk worden toegelaten, zolang het werk past binnen het thema ‘transhistoriciteit’.

“Kunstenaars mogen meerdere werken indienen. In de selectie beoordelen we elk van de ingediende kunstwerken als een zelfstandig werk. Alle disciplines binnen de beeldende kunsten komen in aanmerking: van schilderkunst tot performance, van video en grafiek tot sculptuur”, vertelt Laure Vanrijckeghem, projectleider ‘Open M’.

Kom meer te weten over het thema van deze editie op 2 december om 20:00. Experten Melanie Bühler, curator van ‘Open M’ en Peter Carpreau, conservator & afdelingshoofd Oude Kunst van M, vertellen tijdens een online talk uitgebreid over transhistoriciteit. Inschrijven is gratis en kan hier.

Praktische informatie

Deelnemen aan ‘Open M’ kan vanaf 22.11.2021 t.e.m. 16.01.2022 om 23:59, door hier online een dossier in te dienen.

De tentoonstelling ‘Open M’ zal lopen van 06.05.2022 t.e.m. 28.08.2022. Voor meer info, kijk op mleuven.be/openM.

Meer info: https://mleuven.prezly.com/jouw-werk-ons-museum