Kunstwedstrijd grot Gooreind: ontwerpers gezocht

Call
Gemeente Wuustwezel

De Lourdesgrot in Gooreind staat na 100 jaar als gevolg van slijtage en ijzerrot voor een grote transformatie. Het lokaal bestuur Wuustwezel nodigt kunstenaars uit om deel te nemen aan een wedstrijd voor een hedendaagse, duurzame invulling van de site.

De winnaar ontvangt een mooie geldprijs voor het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van het kunstwerk. Zo wil het bestuur van de plek een aangename ontmoetingsplaats maken.

De grot

Op de hoek van de Grotstraat en de Mansionstraat in Gooreind bevindt zich een Lourdesgrot. Die werd opgericht door hoogleraar Paul Mansion ter nagedachtenis van zijn invalide dochter Maria. 100 jaren geleden werd de grot geschonken aan het OCMW. In de loop der jaren is de grot aan slijtage onderworpen geweest, en werden er de nodige herstellingswerken uitgevoerd.

Door ijzerrot kwam de stabiliteit in gevaar. Subsidies voor restauratie van de grot werden niet weerhouden, waardoor de onderhoudskosten te hoog opliepen. Uit veiligheidsoverwegingen is het lokaal bestuur genoodzaakt om de grot te vervangen. 

Uit respect wil het lokaal bestuur de schenking niet verloren laten gaan. Graag geeft het we een hedendaagse, duurzame en kunstzinnige invulling aan de Lourdesgrot. Het achterliggende verhaal, het groene karakter en de mogelijkheid om er tot rust en bezinning te komen en elkaar te ontmoeten moeten daarbij bewaard blijven.

Mooie geldprijs

Het lokaal bestuur heeft hiervoor een (ontwerp)wedstrijd uitgeschreven waaraan een geldprijs is verbonden voor de eerste vijf laureaten, voor het uitwerken van hun ontwerp. Onderaan dit artikel vind je het volledige wedstrijdreglement.

Bij de beoordeling van de inzendingen zal in eerste instantie zal rekening gehouden worden met het kunst-esthetische aspect en de link met het religieuze thema en originaliteit. Maar ook de integratie in de groene omgeving en de keuze van materialen zal meegenomen worden in de beoordeling van de ontwerpen. De winnende ontwerper ontvangt een geldprijs van 20.000 euro voor het creĆ«ren, vervaardigen en plaatsen van het werk.

Stel je kandidaat

Ben je kunstzinnig aangelegd en heb je zin om een hedendaagse invulling te geven aan de grot van Gooreind? Twijfel niet om je kandidatuur te stellen!  Op advies van een deskundige jury gaan wij samen met jou graag in overleg om van deze rustige groene site een fijne ontmoetingsplek te maken voor de toekomst.  

Meer inlichtingen over dit project krijg je bij de cultuurdienst via cultuur@wuustwezel.be of 03 690 46 26.