Kunstenaar gezocht voor participatief project in GC De Maalbeek

Call
GC De Maalbeek

Gemeenschapscentrum De Maalbeek in Etterbeek zoekt een kunstenaar die cocreatief aan de slag wilt gaan met de buurtbewoners van de wijk ‘Van Meyelplein’ om de banden tussen buurt en gemeenschapscentrum te versterken.

Cocreatie met de buurt 

Je werkt een artistiek project uit met de buurt. Dat doe je cocreatief: de buurt wordt deelhebber en mede-eigenaar van het concept en de uitwerking.  Het project moet beantwoorden aan de vraag en de nood van de buurt.  Als kunstenaar zorg je voor een duidelijke artistieke visie. 

Wat doe jij? 

Als kunstenaar werk je een cocreatief traject uit:  

  •  Je werkt met de buurt richting een sterk en door de buurt gedragen artistiek eindresultaat. 
  • Je gaat zelf het engagement aan met de buurt en doorloopt de verschillende facetten van cocreatie: zowel het idee, het proces als ook het eindresultaat zijn gedragen door de participanten. Hierbij is je aanwezigheid in de buurt van belang. 
  • Je creëert, samen met de sociaal-cultureel werker van het gemeenschapscentrum, betrokkenheid bij de buurt en de bewoners en gaat respectvol om met de participanten.    
  • Je hebt bijzondere aandacht voor de afwezige stemmen en gaat specifiek op zoek naar hun stem.  
  • Je werkt binnen het vooropgestelde totaalbudget.   

Over de wijk ‘Van Meyelplein’ 

We willen werken in de buurt rond het Van Meyelplein. Deze wijk ligt vlakbij GC De Maalbeek en grenst aan het Jubelpark. Het is een residentiële wijk waar expats én jonge gezinnen wonen. Sommige blijven lang in de wijk wonen, andere zijn eerder vluchtige passanten. In de wijk zijn partners gevestigd zoals Atelier 210 en handelaars in de Generaal Lemanstraat. 

In de vorm van het participatief project ‘Take Me To Your Place’ voert GC De Maalbeek van maart tot juni 2023 al een artistiek onderzoek met fotografen Renée Lorie en Erien Withouck. Ze bevragen buurtbewoners over hun ideale leefplek, hun droomplek … Dit onderzoek resulteert in een fysieke publicatie (magazine of boek) en een expo in het gemeenschapscentrum.  

Tegelijkertijd zijn we actief op het Van Meyelplein: we organiseren maandelijkse activiteiten van maart tot juni 2023 en een speelstraat tijdens de maand augustus. De kunstenaar kan de opgedane kennis en opgebouwde contacten uit dit voortraject zeker gebruiken. 

Over GC De Maalbeek 

GC De Maalbeek is een open huis in Etterbeek:  ontmoeting, ontplooiing en creativiteit staan er centraal . We  zijn een Nederlandstalige organisatie, maar staan open voor alle talen die de bruisende Europese wijk te bieden heeft. GC De Maalbeek focust zich op inwoners van Etterbeek, maar wil ook de Brusselaars en expats in en rond Etterbeek bedienen. Onze doelstelling is Brusselaars dichter bij elkaar te brengen. In GC De Maalbeek doen we dit door zelf een cultureel en artistiek aanbod samen te stellen voor jong en oud, maar ook door bewoners te ondersteunen bij hun eigen project. Het gebouw van GC De Maalbeek is vrij klein, we trekken er dan ook graag op uit om buurtbewoners en buurten te leren kennen. Samenwerking zit in ons DNA, vaak verzamelen we een hoop partners om ons heen. Werken in de openbare ruimte is onze tweede natuur. 

GC De Maalbeek is een van de 22 Brusselse gemeenschapscentra die samen N22 Brussel vormen.

Budget 

Er is een totaalbudget van 19.500 euro voor het project. Hierin zitten alle kosten.    

Timing 

  • Schrijf je in via het inschrijvingsformulier (NL, FR of ENG) tot en met 24 april 2023 
  • Eerste selectie op basis van motivatie en portfolio/video/beeld: in de week van 1 mei 2023 
  • Tweede selectie: in de week van 16 mei 2023 
  • Jurygesprek: dinsdag 6 of donderdag 8 juni 2023 
  • Werkperiode: september, oktober, november en december 2023 

Deadline 

24.04.2023 

Contactpersoon 

Michaël Borgers GC De Maalbeek, michael.borgers@vgc.be, 0490 52 39 77 

Schrijf je in via het online formulier > 

Meer informatie

www.n22.brussels