Jouw compositie op de vijfde Fingerprints-compilatie?

Call
ComAV, Klara en Kunstenpunt

Koi Collective

Met de CD-reeks Fingerprints zetten ComAV, Klara en Kunstenpunt componisten nationaal en internationaal in de kijker. De reeks ging in 2011 van start, met als doel het werk van levende componisten promoten bij (inter)nationale professionals en het bredere publiek. Elke cd geeft een staalkaart van componerend Vlaanderen. De muziek wordt verdeeld onder internationale professionals en krijgt een plaats in de dagprogrammatie van Klara.

Ondertussen bereiden we samen de vijfde editie voor. Zoals gewoonlijk doen we een open oproep aan componisten om korte werken in te sturen. Voor deze editie werken de drie partners samen met Firgun Ensemble & Koi Collective voor de uitvoering van de muziek.

Fingerprints: signatures from composing Flanders

Voor wie?

Deze oproep is voor alle componisten actief in Vlaanderen, ongeacht afkomst, leeftijd, opleiding of andere parameters.

Wat?

Componisten krijgen de kans om hun werk professioneel te laten uitvoeren, opnemen, mixen en masteren. Daarnaast wordt het werk van de componisten (inter)nationaal gepromoot en krijgt de compositie airplay op Klara. 

Voor deze editie hebben componisten drie opties:

 1. Een compositie voor het klarinetkwintet Firgun Ensemble (strijkkwartet + klarinet) of voor Koi Collective (duo piano & alt of sopraan sax)
 2. Een compositie voor Firgun Ensemble of Koi Collective met een elektronische component
 3. Een elektronisch of elektroakoestisch werk

Hoe deelnemen?

Stuur een mail naar ward@kunsten.be met als onderwerp: Inzending Fingerprints 

In de mail verwachten wij: 

 • Volledige naam en eventueel voornaamwoorden;
 • Een korte bio;
 • Een compositie van maximum 3 minuten voor één van de ensembles of een elektronisch werk. Zowel nieuw als bestaand werk mag ingezonden worden;
 • De partituur voor één van de ensembles mag ingediend worden als PDF, het electronisch werk in een formaat naar keuze;
 • Als er een elektronische component is aan het ensemblewerk, moet die al bijgevoegd worden in een formaat naar keuze;
 • Componeer je niet met westers notenschrift, stuur dan een mail naar ward@kunsten.be of bel +32 2 / 274 17 65 en dan vinden we samen de geschikte mogelijkheden voor transcriptie of hertaling;
 • Eventueel een toelichting bij het werk.

Indienen kan tot en met 30 november 2023.

Elke componist mag maximaal één inzending doen.

Organisatie

 • Kunstenpunt: het Vlaamse steunpunt voor beeldende kunst, podiumkunst en klassieke muziek
 • ComAV: de vereniging van componisten in Vlaanderen
 • Klara, de klassieke muziekzender van de VRT.

Jurering

De juryzal voorgezeten worden door Vincent Goris van Klara en zal bestaan uit een muzikant van elk ensemble, en Hanne Deneire als vertegenwoordiger van ComAV. De inzendingen zullen op voorhand geanonimiseerd worden en de jurering gebeurt anoniem.

Bij de selectie van de ensemblewerken wordt rekening gehouden of de partituren uitvoerbaar zijn door de ensembles. Verder wordt er gelet op de muzikale kwaliteiten en of de muziek binnen de dagprogrammatie van Klara past. Daarnaast willen de partners met de selectie een inclusief, divers en representatief beeld van componerend Vlaanderen geven. Hierbij wordt er rekening gehouden met een evenwichtige genderverdeling. Er worden ± 20 composities geselecteerd voor de CD.

Opname en distributie

De muziek wordt door de VRT opgenomen in Studio Toots en door Kunstenpunt op cd en online uitgebracht. De opnames worden op de gangbare streamingdiensten beschikbaar gemaakt. De cd wordt niet commercieel verkocht, maar ter promotie verdeeld door Kunstenpunt op beurzen, sectorevenementen en ontmoetingen. De componisten en de ensembles krijgen ook enkele exemplaren om te verdelen.

Rechten

Auteursrecht: De rechten op de compositie blijven bij de componist en worden samen met de componist aangegeven bij SABAM. Kunstenpunt neemt geen uitgevers rol op en er is geen exclusiviteitsclausule. 

Naburige rechten: De rechten op de uitvoering horen bij de uitvoerders, en zullen beheerd worden door Playright, de rechten van de productie horen bij Kunstenpunt en Klara en zullen beheerd worden door SIMIM.