Gezocht: zes kunstenaars voor project in Zuidoost Friesland

Oproep
Stroomopwaarts

Open Call musea Zuidoost Friesland
Stroomopwaarts is de titel waaronder 5 musea in Zuidoost Friesland een expositie organiseren tijdens Arcadia. Arcadia is een 100 dagen cultureel programma in 2022. Stroomopwaarts doet naast de exposities een beroep op jonge makers om deel te nemen en aan de slag te gaan in de regio Zuidoost Friesland. Stroomopwaarts moet een beweging worden. Een terugkerend moment over een periode van ten minste 10 jaar.

We zoeken als eerste naar kunstenaars die voornamelijk in het landschap aan het werk gaan. In de jaren erna gaan we verder onderzoeken hoe we jonge makers uit diverse disciplines kunnen inzetten op onderzoek naar de cultuur van Zuidoost Friesland. We denken hierbij aan het inzetten van theatermakers, schrijvers, dichters, architecten, designers, kunstenaars en ambachtslieden. Hun te koppelen aan cultureel erfgoed, aan monumenten, bijzonder plaatsen of bijzondere momenten uit de vitale perioden in Zuidoost Friesland. De behoefte vanuit de betrokken musea is om dit verhaal meer centraal te vertellen, om zo breder draagvlak te creëren en historisch besef te vergroten. 

Voor de eerste Call zoeken we zes kunstenaars die voornamelijk in het landschap aan het werk gaan. Kunstenaars die zich verdiepen in het gebied en met bewoners contact leggen.

Planning

Indienen call t/m 27 februari 2022
Bekendmaking selectie zes kunstenaars 4 maart 2022
Koppeling kunstenaar museum, gebied en informeren 23, 24 en 25 maart 2022
Werken op locatie Zuidoost Friesland 2 mei t/m 27 mei 2022
Openingsweekend kunstwerken en route 28 en 29 mei 2022

Vergoeding per kunstenaar
3200,- euro excl. Btw. Dit bedrag is inclusief materiaalkosten vrij te besteden door de kunstenaar.

Data beschikbaar voor het project Stroomopwaarts Call vanuit de musea:
• 23 t/m 25 maart. Incl. maaltijden en twee overnachtingen.
• 4 weken werken op locatie 2 mei t/m 27 mei. Alle overnachtingen gedurende deze periode worden verzorgd door de organisatie. Bij voorkeur plaatsen we de kunstenaar bij een gastgezin in de regio.
• Openingsweekend vrijdag 28 en zaterdag 29 mei incl. diner en overnachting.

Geïnteresseerd?
Stuur een mail naar call.stroomopwaarts@gmail.com met een korte motivatie, CV en portfolio van je werk.

Betrokken Musea: www.museumbelvedere.nl , www.vlechtmuseum.nl , www.museumopsterlan.nl , www.heerenveenmuseum.nl , www.museumdrachten.nl