Doe mee aan de Women in Photography Prijs

Prijs
Stad Brussel, Géopolis Center

De Stad Brussel in samenwerking met het Géopolis Centrum zijn verheugd de lancering van de wedstrijd Women In Photography/Germaine Van Parys Prijs aan te kondigen.
De wedstrijd staat open voor vrouwelijke fotografen die werkzaam zijn op het gebied van documentairefotografie.

Over de prijs

Women In Photography is een prijs om vrouwelijk talent achter de lens te eren.

WOMAN IN PHOTOGRAPHY GERMAINE VAN PARYS PRIJS

De Stad Brussel en het Géopolis Centrum zijn verheugd de lancering van de wedstrijd Women In Photography/Germaine Van Parys Prijs aan te kondigen. De wedstrijd staat open voor vrouwelijke fotografen die werkzaam zijn op het gebied van documentairefotografie. De Germaine Van Parys Prijs werd in het leven geroepen door de Stad Brussel in samenwerking met het centrum voor fotojournalistiek Géopolis en heeft als doel de rechten en vrijheden van vrouwen te bevorderen door te bouwen aan een meer inclusieve, diverse en ondersteunende samenleving.

Op basis van een steeds veranderend thema beloont deze prijs van de Stad Brussel vrouwelijke fotografen wier werk de kracht van het beeld en de rol van documentatie vandaag de dag in vraag stelt. Wanneer we het hebben over de ‘rol van documentatie’, refereren we naar werk dat vraagtekens zet bij wat er gebeurt of informatie bevat die nuttig is om de wereld te begrijpen, maar ook het beeld als product van het verbeelden en vertellen van een verhaal. Het gebrek aan vrouwelijke perspectieven houdt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand en is een belangrijk probleem in de fotografiesector. Deze prijs beloont de geëngageerde visies die vrouwen construeren en de connecties die ze maken met hun onderwerpen en met de wereld om ons heen. Het doel is om vrouwen aan te moedigen hun visie te uiten door middel van fotografie, maar ook om te werken aan een grotere erkenning van vrouwelijke fotografen binnen de beroepsgroep en, meer in het algemeen, om de zichtbaarheid van het creatieve werk van vrouwen te vergroten.

Thema

Het thema Regards sur Bruxelles (Blikken op Brussel) werd gekozen om de eerste editie van de fotowedstrijd van de Stad Brussel te lanceren. Het was zowel een voor de hand liggende keuze als een kans om zoveel mogelijk Brusselaars de kans te geven om deel te nemen. Het thema wordt in de breedste zin van het woord opgevat, zodat er veel ruimte is voor verbeelding. Ter herinnering: documentairefotografie wordt hier beschouwd als het werk van een vrouwelijke auteur die een standpunt uitdraagt en beoogt tijdloos werk te maken. Alleen werk of projecten die op of na 1 januari 2021 geproduceerd of aangevangen zijn, komen in aanmerking.

Prijs

Hoofdprijs

  • Een prijs van 8.000 euro
  • Een tentoonstelling van het werk van de winnares in het voorjaar van 2024

Studentenprijs

(of jonge afgestudeerden die niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd zijn)

  • Een prijs van 2.000 euro
  • Een tentoonstelling van het werk van de winnares in het voorjaar van 2024

Verloop van de wedstrijd

De winnares wordt gekozen door een jury bestaande uit professionals uit de fotografiewereld. De beraadslagingen van de jury zijn vertrouwelijk. De werken van de winnaressen worden tentoongesteld in de expositieruimte van Géopolis in Brussel.

  • 1 Oproep tot inzendingen: Van 14 december 2023 tot 29 februari 2024
  • 2 Selectie van winnaars: Maart 2024
  • 3 Prijsuitreiking en tentoonstelling: in de expositieruimte van Géopolis (Brussel) – voorjaar 2024

Raadpleeg hier de voorwaarden en het wedstrijdregelement.

Dien hier je sollicitatie voor de Women in Photography wedstrijd in