Doe een onderzoeks/productie residentie bij Jester in 2023

Oproep
Jester

Zoek je als kunstenaar een plek om je werk te ontwikkelen in een omgeving die experiment ondersteunt? Dan is een werkperiode bij Jester waarschijnlijk wat je zoekt. In 2023 stelt Jester haar faciliteiten open voor een aantal kunstenaars die worden geselecteerd op basis van een open call. Ze krijgen toegang tot de faciliteiten en het verblijf van Jester en de ondersteuning van het team bij het ontwikkelen van hun projecten.

Over Jester

Als levendige organisatie voor hedendaagse kunst werkt Jester hands-on aan unieke projecten, waarin ontwikkeling en presentatie centraal staan. Jester neemt enkele principes van improvisatietheater als basis voor haar programma en organisatie. De combinatie van wonen (residentie), werken (werkplekken) en openbaar maken (via tentoonstellingen, filmvertoningen, lezingen, performances, proefopstelling, online en offline) biedt de mogelijkheid om een ​​steeds wisselende constellatie te ervaren, waar verschillende artistieke trajecten parallel lopen of elkaar ontmoeten in tijd en ruimte.

Jester bevindt zich in het hart van een gebied in ontwikkeling (op de C-mine-site in Genk) – een brandpunt waar verschillende globale transformatieprocessen en hun economische, ecologische en demografische gevolgen zich manifesteren en tastbaar worden. Genk ligt in het hart van de Euregio, op een steenworp van Aken, Düsseldorf, Maastricht of Luik.

Jester is een kleine organisatie met grote ambities. Ze opereert als een spin in het web van de verschillende samenwerkingen die ze lokaal, nationaal en internationaal heeft opgezet. Jester maakt een kernprogramma rond een kleine groep internationale kunstenaars, en ze nodigt andere kunstenaars uit, via een open call, om naar Genk te komen en werken te produceren of in de residentie te verblijven voor onderzoek.

Wat bieden we aan?

Jester opereert momenteel tussen twee locaties: een tentoonstellingsruimte in het Energiegebouw op de C-mine-site en de werkplaatsen in het Casino Modern in Genk. Eind 2023 verhuist Jester naar het nieuwe gebouw gelegen op de C-mine-site.

Jester-faciliteiten
Tijdens je werkperiode kun je gebruik maken van onze multidisciplinaire workshops (digitale studio, hout-, keramiek-, metaal- en woordwerkplaats). Meer informatie over de werkplaatsen en hun uitrusting vind je hier.

Het appartement is gelegen in de nabijheid van het werkplaatsengebouw en biedt plaats aan drie kunstenaars tegelijk. Je verblijft in een aparte kamer maar deelt de keuken, woonkamer en badkamer met 2 anderen.

Coaching en netwerk
In het begin krijg je een korte technische introductie tot de werkplaatsen, waarna je zelfstandig aan de slag kunt. Enige voorkennis van de gebruikte technieken is daarom nuttig. Daarnaast is er een pool van freelancers waar de kunstenaars (tegen betaling) een beroep op kunnen doen.

Tijdens je residentie is ons artistieke en productieteam beschikbaar om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van je project, in de vorm van studio bezoeken en door hun expertise en netwerk met je te delen. Tijdens je verblijf bij Jester heb je de gelegenheid om andere residenten en kunstenaars te ontmoeten die momenteel betrokken zijn bij het programma van Jester.

Het Jester-team zorgt voor een warm welkom in Genk en kan je helpen andere mensen te bereiken – lokale spelers, experts, curatoren – die jouw onderzoek kunnen ondersteunen. Eventueel kan een van de vrijwilligers je als ‘buddy’ rondleiden in de stad.

Communicatie
Als een open-call resident wordt je naam vermeld op de website van Jester en aangekondigd in de nieuwsbrief.

Duur van het verblijf
De residentie moet plaatsvinden in 2023 en kan tussen 2 en 12 weken duren. Dit hoeven geen aaneensluitende weken te zijn.

Hoe aan te vragen?

Om je aanvraag in te dienen, stuur je ons een portfolio, een motivatiebrief (max. 500 woorden) en een kort projectvoorstel (max. 1000 woorden), waarin je iets verteld over het onderwerp van je onderzoek en over de stappen die je in Genk wilt zetten. Als het haalbaar/relevant is voor je project, kan je eventuele productie benodigdheden vermelden. Vergeet niet de gewenste verblijfsduur op te geven. De uiteindelijke termijn wordt overeengekomen op basis van je beschikbaarheid en het programma van Jester.

Stuur je aanvrag in één pdf naar application@jester.be
(onderwerp: Naam, Achternaam, Open Call Jester 2023).
Indien je portfolio videos bevat, gebruik dan Vimeo/Youtube-links.

De deadline om in te dienen is tot en met 18 december 2022.

De resultaten van de open call worden uiterlijk 2 weken na de deadline bekend gemaakt. De selectie wordt gemaakt door het Jester-team.
We sturen een antwoord naar alle kandidaten, maar vanwege het aantal aanmeldingen kunnen we geen individuele feedback geven.

Kosten

De kosten van een weekverblijf bij Jester bedragen 200 euro (incl. BTW).
Dit is inclusief accommodatie, het gebruik van alle werkplaatsen, een technische introductie, atelierbezoeken.

Voor materiaalgebruik en verbruikskosten voor ovens, lasapparaten, printers etc. wordt waar nodig extra kosten in rekening gebracht. De tarieven voor de open call kunstenaars zijn lager dan die voor externe klanten.

Je residentie bij Jester kan uit eigen middelen worden gefinancierd of worden ondersteund door een externe fonds (Jester biedt geen financiële ondersteuning voor de open call projecten).

Aanvullende financiering

We moedigen de kandidaten aan om aanvullende financiering aan te vragen. De geselecteerde kunstenaars worden na selectie geadviseerd over relevante fondsen en krijgen een intentieverklaring van Jester.

Als je een in Vlaanderen gevestigde kunstenaar bent, kom je mogelijk in aanmerking voor een residentiebeurs of projectsubsidie via de Vlaamse Gemeenschap. Bij het plannen van je verblijf in Genk is het goed om rekening te houden met de volgende deadlines:

Projectsubsidie: deadline voor indiening – 15 maart 2023 /
kennismaking van resultaten – uiterlijk 15 juli 2023.
Projectsubsidie: deadline voor indiening – 15 september 2023 / kennismaking van resultaten – uiterlijk 15 januari 2024.
Residentiebeurzen: deadline voor indiening – 2 maanden voor aanvang van de residentie / kennismaking van resultaten – binnen twee maanden na indiening.

Meer informatie

Dit is de eerste van vier open calls. De volgende calls worden gepubliceerd in maart, juli en november 2023. Abonneer je op de nieuwsbrief van Jester om op de hoogte te blijven van de komende deadlines – www.jester.be